Tolókocsiba kényszerítette fiát, hogy örökre megtarthassa magának

Infostart
2008. április 8. 20:30
Börtönbe kerül az a nő, aki azt akarta elérni, hogy fia minden tekintetben függjön tőle, így elhitette a gyerekkel, hogy nem tud járni, az orvosokat pedig félrevezette.

A gyerek csupán hároméves volt, amikor anyja rájött, hogyan tarthatná meg örökre magának: úgy döntött, elhiteti fiával, hogy nem tud járni, és tolószékbe parancsolta. A nő a családtagjai előtt is színészkedett: azt állította, hogy a gyereknek azért ül kerekesszékben, mert ízületi gyulladása miatt fájdalmai vannak, és nehezen mozog.

Nemcsak a családot, hanem a gyerek orvosait is félrevezette az asszony: arról beszélt, hogy fiának görcsei vannak és krónikus székrekedése, amire gyógyszert írtak fel neki, holott egyetlen doktor sem tudta megállapítani, hogy pontosan mi a baja.

A gyerek egy alkalommal valóban begörcsölt, miután anyja túladagolta az egyik gyógyszerrel, ám lebukott: a kiérkező mentősök látták, amint megpróbálja elrejteni az orvosságot.

"Sikeresen elhitette a fiúval, hogy kerekesszékre van szüksége, amelybe öt és fél évig ült. Ez jelentősen akadályozta a mozgási és szociális fejlődését" - mondta a nőt megvizsgáló pszichiáter a teesside-i bíróságon, ahol az ügyet tárgyalják.

Az anyával több szakértő is foglalkozott, akik szerint egyértelmű, hogy a nő - akitől elvették gyermekét, akit karácsony óta nem láthatott - szellemileg nem beteg.

Az asszony beismerte bűnösségét három, gyermekbántalmazásról szóló vádpontban, és abban, hogy 1999 és 2006 között ártalmas szert adott a gyereknek. A bíró az ítélethirdetéskor megjegyezte: az anya elrabolta gyermekétől a normális gyermekkort.

A gyerek szerencsére nem szenvedett hosszú távú fizikai károsodást, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy szellemi sérüléseket szerzett-e. Anyját négy évre küldte rács mögé a bíróság, azzal a kikötéssel, hogy szabadulása után sem foglalkozhat majd gyerekekkel.