Hatvanhét év után nyerte vissza szeme világát a háborús veterán

Infostart
2008. április 8. 06:00
Nagy-Britannia bombázása idején vesztette el szeme világát az az idős férfi, aki végre újra lát: megműtötték, agya pedig ismét megtanulta, hogyan értelmezze a neki továbbított képeket.

A most 87 esztendős John Gray őrszem volt a II. világháború idején, Glasgow bombázása során pedig súlyosan megsebesült: elvesztette jobb szeme világát, és az orvosok azt mondták neki, sosem lát majd vele.

Épp ő volt szolgálatban, amikor egyszer csak megszólaltak a légvédelmi szirénák, a Luftwaffe gépei pedig ontani kezdték magukból a bombákat és gránátokat. Ez volt a Glasgow ellen intézett legpusztítóbb támadás: két nap alatt 1200-an haltak meg.

John Gray őrhelyének tetején egy akna robbant és lerombolta az épületet. A férfit nyolc órával később húzták ki a törmelék alól, szörnyű sebekkel a fején, a testén; ő volt az egyetlen túlélő. Az orvosok azt mondták, felépül, de jobb szemének világát már nem nyeri vissza.

Elképesztő siker

A férfi higgadt maradt: úgy gondolta, elég neki egy szem is, így élte az életét, egy barátjának fia, Frank Munro szemész azonban újra és újra megvizsgálta, és azt találta, hogy John retinája ép, csupán a szemlencséje sérült.

Felvetődött a műtét ötlete, ám az idősödő férfi továbbra is úgy gondolta, nincs miért kés alá feküdnie, és egyébként is: fennállt a veszélye, hogy agya az operáció után sem lesz képes felismerni a neki továbbított képeket, hiszen évtizedeken át nem használta erre a feladatra.

Aztán 2007-ben John Gray bal szeme is romlani kezdett: sárgafolt-elfajulást diagnosztizáltak nála. Már-már a teljes vakság fenyegette, amikor Frank Munro rábeszélte, hogy keressen fel egy specialistát. Az idős férfit végül a Southern General Hospital orvosa, Ian Bryce műtötte meg: eltávolította szemlencséjét, és mesterséges lencsével helyettesítette azt.

Csupán néhány hét kellett ahhoz, hogy John Gray agya megszokja az új helyzetet: a háborús veterán 67 év óta újra lát, és egy bifokális szemüveg segítségével, már az egészen apró betűket is képes elolvasni.