Az arisztokraták a libák mellett

Infostart
2008. április 3. 05:15
Kampányba kezdett a skóciai Hamilton hercege és hercegnője a libák védelmében. Az egyik üzlethálózat ugyanis állításuk szerint olyan libák máját árulja, amelyeket erőszakkal tömtek meg.

Bojkottálja az egyik áruházláncot két skót arisztokrata, a házaspár ugyanis, akiknek felmenői évszázadokon át a csemegén éltek, kifogásolják, hogy az üzletben olyan liba- és kacsamájat árulnak, amely előállításához megtömték a libákat.

A vegetáriánus pár groteszk állatkínzásnak nevezte, hogy az állatok torkán egy rugalmas csövet nyomnak le, amelyen keresztül letuszkolják a torkukon a táplálékot. A kacsáknak és a libáknak naponta háromszor kell átesniük ezen a szenvedésen - mondják.

Az utóbbi években a bojkottoknak köszönhetően egyre több üzlet kényszerült arra, hogy levegye polcairól a libamájat. A Selfridge áruházlánc azok kevesek egyike, amely még mindig árulja a terméket, dacolva a tiltakozókkal. Számos európai országban egyáltalán nem lehet olyan libamájat árulni, amelynek előállításához tömték a libákat.

A kacsák és a libák mája normális körülmények között nem túl nagyra fejlődik. Az erőszakos töméssel azonban méretük megtöbbszörözhető.