Két éven át nem vették észre a halott magzatokat

Infostart
2008. április 1. 05:30
Hét elvetélt vagy abortált magzat tetemét találták meg egy brit kórház halottasházában. A maradványokat két évvel ezelőtt el kellett volna hamvasztani vagy temetni.

Belső vizsgálat indult az Észak-Staffordshire-i Egyetemi Kórházban, ahol "adminisztratív hiba" miatt hét olyan magzat tetemére bukkantak, amelyeket évekkel ezelőtt el kellett volna temetni vagy hamvasztani.

A magzatokból mintát vettek, hogy azokon további vizsgálatokat végezhessenek el, majd arra vártak, hogy az eredmények megérkezzenek. Ekkor kellett volna intézkedni a magzatok hamvasztásáról, temetéséről, ez azonban nem történt meg. A kórház vezetése elnézést kért a "megbocsáthatatlan hibáért".

A tetemeket már örök nyugalomra helyezték; két érintett családnak az volt a kérése, hogy ott lehessenek, amikor ez megtörténik.

Az egyik betegjogi szervezet, a Patients Association helyettes vezetője szerint az Észak-Staffordshire-i Egyetemi Kórházban nyilvánvalóan nem vezettek be olyan rendszert, amelynek alkalmazásával elkerülhető lett volna, hogy ilyesmi megtörténjen, nem tanultak a korábbi, nagy felháborodást keltő példákból.

Korábban Alder Hey-ben és Bristolban szervek, szövetminták és magzatok százait találták meg, amelyeket a szülők és a betegek engedélye nélkül tároltak. A két ügy miatt létrejött egy olyan szervezet (Human Tissue Authority) is, amely az emberi szövetek kezelésével kapcsolatos jogszabályok betartatására.

A mostani eset kapcsán külső vizsgálat is indult a kórház ellen, az intézmény vezetése pedig hangsúlyozta: dolgoznak azon, hogy ilyesmi soha többé ne történhessen meg.