eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Részeges Góliát, szexfüggő Éva - Biblia, ahogyan ma írnák

Góliát részeges, Éva szexfüggő, Noét pedig meg akarja ölni a felesége - áll a felújított Bibliában, amit egy anglikán lelkész jegyez. Szerinte így a mai olvasók számára is érthetővé válnak a történetek.

Tíz híres bibliai történetet írt át Robert Harrison, a nyugat-londoni Szent János-templom lelkésze, aki azt reméli, Must Know Stories (Történetek, amelyeket ismerni kell) című kötetét azok is elolvassák majd, akik eddig nem vették kezükbe a szentírást.

A lelkész szerint ezeket a "sztorikat" mindenkinek ismernie kellene, hiszen azok a kultúra szerves részét képezik. Harrison közölte: élvezetes történetekkel teli könyvet akart írni, nem az volt a célja, hogy megragadja azok vallási lényegét.

"Végül is, ki tudja, hogy mi a lényeg? Sokkal fontosabb volt számomra, hogy megismertessem az emberekkel a történeteket" - magyarázta a lelkész, aki szerint rengetegen nem olvassák a Bibliát, sőt, nincs is meg nekik, ha pedig mégis a kezükbe veszik, rendkívül nehezen tudják értelmezni a fordítás középkori nyelvezetét.

Adaptáció

Robert Harrison könyvét nyilván mindenki megérti majd, a lelkész ugyanis igyekezett a mai problémákat beépíteni a történetekbe. Az ő verziójában Jézus például nem egy jászolban, hanem egy zsúfolt lakóházban születik, ahol József nagynénje éppen azt próbálja feldolgozni, hogy unokaöccse nem is vette feleségül Máriát.

A lelkész kötetéről az anglikán egyház is elmondta a véleményét. Az egyház vezetése szerint Robert Harrison nem változtatta meg az eredeti történeteket, pusztán párhuzamot vont a bibliai események, szituációk és a maiak között.

A katolikusok szerint a helyzet nem ilyen egyszerű. Ann Widdecombe parlamenti képviselő szerint a kötet szerzője túl messzire ment. "A mai helyzetre alkalmazni a bibliai történeteket egy dolog, elferdíteni a tényeket egy másik" - magyarázta.

Az Evangélikus Szövetség egyik vezetője, Justin Thacker már óvatosabban fogalmazott: szerinte a bibliai történetek ilyen módon való bemutatásakor elveszhet azok néhány lényeges üzenete.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×