eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szenátorról kapta nevét a világ legmagasabb hóembere

Minden bizonnyal a világ legmagasabb hóemberét építették meg az amerikai Maine államban Bethel városka lakói.

A Kanadával határos észak-keleti szövetségi államban az idén rekord mennyiségű hó hullott: ez adta az ötletet és az alapanyagot a 37,2 méter magas figurához.

Az állam szenátorának neve után Olympiára keresztelték a fehér behemótot, aki mosolyogva, piros sapkával a fején nyugtatja tekintetét a városkán.

"Ez az én szerencsém: rólam nevezik el a világ legnagyobb szobrát, amely nyárra eltűnik" - mondta viccelődve Olympia J. Snowe szenátor, akinek családnevét ugyanúgy kell kiejteni angolul, mint a hó (snow) szót.

A hatalmas hóalak "összehordását" a helyi kereskedelmi kamara kezdeményezte, amelynek már van tapasztalata az efféle óriások építésében. A kamara indítványára alkották meg 1999-ben Angust is - egy korábbi szenátorról, Angus Kingről elnevezett hóembert -, aki 34,3 méteres magasságával beállította az akkori világcsúcsot.

Olympia megalkotásához 5900 tonna havat hordtak össze a lakosok önkéntes alapon, és a szobor építését a szükséges munkagépekkel úgymond jótékonysági alapon segítették helyi vállalatok.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×