Borzalom a gyermekotthonban: kezd összeállni a kirakós

Infostart
2008. március 8. 18:04
Vérnyomokra bukkantak a nyomozók abban a kőkádban, amely annak a nagy-britanniai nevelőintézetnek a pincéjében, ahol évtizedeken át bántalmazhattak gyermekeket.

A két vérmintát a rendőrség nyomkereső kutyája fedezte fel a kádban. A nyomokat a rendőrség kiemelkedő jelentőségűnek tulajdonította, bár azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy a vér hány évvel ezelőtt került oda.

Egy rendőrségi forrás kiemelte: kezd összeállni a kirakós, ugyanis korábban emberi maradványokat, köztük egy gyermek koponyáját találták meg a nevelőintézetben.

A vérmintákat további vizsgálatoknak vetik alá, hogy meg lehessen állapítani a kort, és esetleg azt is, kitől származik.

A rendőröknek a katonaság egy különleges egysége segít a további maradványok utáni nyomozásban. A nyomkereső kutyák mellett egy speciális radart is használnak.

A Jersey szigetén lévő Haute de la Garenne nevelőintézet több egykori lakója említette a rendőrségnek, hogy egy kádban bántalmazták és erőszakolták meg őket. A közel egy méter mély, kőből készült kádat a gyermekotthon pincéjében lévő, már befalazott zárkában találták meg.

A Haute de la Garenne, amikor 1850-ben megnyitották, még kizárólag fiúkat fogadott, a XX. század elejétől azonban már lányokat is gondoztak ott.

A gyermekbántalmazásra utaló bizonyítékokat találhatták meg február végén azok a rendőrök, akik kutyákkal és radarberendezések segítségével kutatták át az épületet és környékét.

A gyermekotthonban történteket tavaly novemberben kezdte vizsgálni a hatóság, akkor az ezzel kapcsolatos felhívás közzététele után több mint 140 ember vállalkozott arra, hogy elmesélje, mi történt vele, amíg ott lakott. Az ügynek eddig több mint negyven gyanúsítottja van.