Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Exhumálnák Galilei maradványait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újra fellángolt a vita Galilei körül: a tudósok genetikai tesztet szeretnének végezni a maradványain, az egyház azonban ezt tiszteletlenségnek tartja, és nem járul hozzá.

Az olasz kutatók azért szeretnének DNS-tesztet végezni Galilei maradványain, hogy kiderítsék, miért vakult meg a reneszánsz zseniális természettudósa.

Másrészt azt is meg szeretnék tudni, hogy valóban hőn szeretett lánya, Virginia, a későbbi Maria Celeste nővér maradványai találhatók-e a sírjában.

Ehhez mindkét test maradványait exhumálni kellene, ám a firenzei Szent Kereszt-bazilika plébánosa erről hallani sem akar, tiszteletlenségnek tartja.

"Azonosítani annak az embernek a maradványait, aki a világ egyik legnagyobb tudósának életében oly fontos szerepet töltött be, komoly és humánus vállalkozás" - mondta a kutatócsoport vezetője, Paulo Galluzzi professzor.

Galileo Galileit háromszázötven éve (1633) az egyház eretnekség vádjával perbe fogta azon álláspontjáért, hogy a Föld forog a Nap körül, mire a tudós - a kínzásoktól és a kivégzéstől való félelmében - visszavonta nézetét, így életfogytiglani háziőrizettel és szilenciummal megúszta a máglyát.

Virginia Galileit alig tizenhárom évesen apja egy firenzei apácazárdában helyezte el, ahol a leány három évvel később Maria Celeste nővér néven öltötte magára a fátylat.

Az alkalmi látogatásokat leszámítva nem találkozhatott apjával, de folyamatosan levelezett vele, és a fennmaradt 124 leveléből néhány éve sikerkönyv jelent meg több nyelven, így magyarul is.