eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Exhumálnák Galilei maradványait

Újra fellángolt a vita Galilei körül: a tudósok genetikai tesztet szeretnének végezni a maradványain, az egyház azonban ezt tiszteletlenségnek tartja, és nem járul hozzá.

Az olasz kutatók azért szeretnének DNS-tesztet végezni Galilei maradványain, hogy kiderítsék, miért vakult meg a reneszánsz zseniális természettudósa.

Másrészt azt is meg szeretnék tudni, hogy valóban hőn szeretett lánya, Virginia, a későbbi Maria Celeste nővér maradványai találhatók-e a sírjában.

Ehhez mindkét test maradványait exhumálni kellene, ám a firenzei Szent Kereszt-bazilika plébánosa erről hallani sem akar, tiszteletlenségnek tartja.

"Azonosítani annak az embernek a maradványait, aki a világ egyik legnagyobb tudósának életében oly fontos szerepet töltött be, komoly és humánus vállalkozás" - mondta a kutatócsoport vezetője, Paulo Galluzzi professzor.

Galileo Galileit háromszázötven éve (1633) az egyház eretnekség vádjával perbe fogta azon álláspontjáért, hogy a Föld forog a Nap körül, mire a tudós - a kínzásoktól és a kivégzéstől való félelmében - visszavonta nézetét, így életfogytiglani háziőrizettel és szilenciummal megúszta a máglyát.

Virginia Galileit alig tizenhárom évesen apja egy firenzei apácazárdában helyezte el, ahol a leány három évvel később Maria Celeste nővér néven öltötte magára a fátylat.

Az alkalmi látogatásokat leszámítva nem találkozhatott apjával, de folyamatosan levelezett vele, és a fennmaradt 124 leveléből néhány éve sikerkönyv jelent meg több nyelven, így magyarul is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×