Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A bántalmazott terhes nőknél nagyobb a koraszülés kockázata

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fizikailag bántalmazott terhes nőknél nagyobb a koraszülés kockázata - állapították meg portugál kutatók. 2660 portugál nő részvételével zajlott a vizsgálat, melynek eredményét az American Journal of Obstetrics and Gynecology szakfolyóirat legújabb száma közli.

A megkérdezett nők 1999 és 2000 között szültek. A 217, idő előtt szülő nő negyede ismerte el, hogy partnere megütötte, megpofozta, megrúgta vagy más módon fizikailag bántalmazta.

Az elvárt időben szült nőknél ez az arány csak a harmada volt, 8 százalékuk szenvedett el erőszakot.

A családon belüli erőszakról nem kérdezik rutinszerűen a terhes nőket Portugáliában - mondta Teresa Rodrigues, a Portói Egyetem orvosképzőjének munkatársa.

A szülészek és nőgyógyászok amerikai szakmai kollégiuma ajánlásában szerepel, hogy a szülészek rutinszerűen tájékozódjanak pácienseiknél a családi erőszakról is.

Egy felmérés szerint azonban sok orvos még akkor sem teszi fel ezeket a kérdéseket, ha felmerül bennük a bántalmazás gyanúja.

Rodrigues és kollégái megállapították, hogy a fizikai erőszak sokszor közvetlenül vezet koraszüléshez a hasi tájékot ért trauma miatt. Ám a súlyos pszichológiai gyötrelem is jelentős tényezője lehet ezeknek az eseteknek.

A kiváltott stressz olyan hormonális változásokat okoz a nők szervezetében, amelyek hozzájárulnak a szülés idő előtti megindulásához.

Másrészt a bántalmazott terhes nők - a portugál kutatók feltételezése szerint - nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt, dohányoznak, vagy használnak drogokat, amelyek szintén emelik a koraszülés kockázatát.