eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

A bántalmazott terhes nőknél nagyobb a koraszülés kockázata

A fizikailag bántalmazott terhes nőknél nagyobb a koraszülés kockázata - állapították meg portugál kutatók. 2660 portugál nő részvételével zajlott a vizsgálat, melynek eredményét az American Journal of Obstetrics and Gynecology szakfolyóirat legújabb száma közli.

A megkérdezett nők 1999 és 2000 között szültek. A 217, idő előtt szülő nő negyede ismerte el, hogy partnere megütötte, megpofozta, megrúgta vagy más módon fizikailag bántalmazta.

Az elvárt időben szült nőknél ez az arány csak a harmada volt, 8 százalékuk szenvedett el erőszakot.

A családon belüli erőszakról nem kérdezik rutinszerűen a terhes nőket Portugáliában - mondta Teresa Rodrigues, a Portói Egyetem orvosképzőjének munkatársa.

A szülészek és nőgyógyászok amerikai szakmai kollégiuma ajánlásában szerepel, hogy a szülészek rutinszerűen tájékozódjanak pácienseiknél a családi erőszakról is.

Egy felmérés szerint azonban sok orvos még akkor sem teszi fel ezeket a kérdéseket, ha felmerül bennük a bántalmazás gyanúja.

Rodrigues és kollégái megállapították, hogy a fizikai erőszak sokszor közvetlenül vezet koraszüléshez a hasi tájékot ért trauma miatt. Ám a súlyos pszichológiai gyötrelem is jelentős tényezője lehet ezeknek az eseteknek.

A kiváltott stressz olyan hormonális változásokat okoz a nők szervezetében, amelyek hozzájárulnak a szülés idő előtti megindulásához.

Másrészt a bántalmazott terhes nők - a portugál kutatók feltételezése szerint - nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt, dohányoznak, vagy használnak drogokat, amelyek szintén emelik a koraszülés kockázatát.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×