Hatalmas bukás volt az Oscar-gála

Infostart
2008. február 26. 13:06
Minden idők egyik legalacsonyabb televíziós nézettségét hozta az Egyesült Államokban a helyi idő szerint vasárnap éjszaka megrendezett Oscar-díjkiosztó gála. Az első adatok szerint az eseményre mintegy 32 millióan voltak kíváncsiak a tavalyi 41 millióval szemben.

Hatalmasat bukott az Oscar-gálát közvetítő amerikai ABC televíziós társaság, hiszen az idei volt az egyik legalacsonyabb nézettségű díjkiosztó a jelenlegi mérési rendszer 1974-es bevezetése óta.

A Nielsen médiakutató intézet előzetes adatai alapján a filmvilág legjelentősebb eseményére idén 32 millió amerikai volt kíváncsi, ami jelentős visszaesés a tavalyi 41 millióhoz képest, annak ellenére, hogy az idei műsorvezető, Jon Stewart sokkal jobb kritikákat kapott, mint tavaly Ellen DeGeneres.

Az elemzők szerint a visszaesés egyik fő oka a legnagyobb esélyes filmekben keresendő, hiszen mind a Nem vénnek való vidék, mind a Vérző olaj tematikája taszítja a női nézőket, akik emiatt elpártoltak a gálától.

Az idei nézettség (vagy érdektelenség) alulmúlta az eddigi legrosszabb évnek számító 2003-mast is. Akkor az iraki háború megindulása miatt összesen 33 millióan voltak kíváncsiak a gálára.

Az ABC - próbálva menteni a menthetőt - közleményben reagált az adatokra, hangsúlyozva, hogy azok nem tartalmazzák azokat a nézőket, akik az Amerikában egyre elterjedtebb digitális rögzítés (például a TiVO rendszer) előnyeit felhasználva nézték a gálát.

Az ABC utalt a többi idei hasonló gála alacsony nézettségére is, a Golden Globe-ot hozva fel példaként. Más kérdés, hogy az Oscar-díj előzetesének is tekintett gála idén a forgatókönyvírók sztrájkja miatt nem volt más, mint egy csillogó sajtótájékoztató...