Börtönben hal meg az ipswich-i rém

Infostart
2008. február 22. 13:15
Élethossziglan tartó börtönbüntetésre ítélték pénteken az ipswich-i sorozatgyilkost. Steve Wright másfél hónap leforgása alatt öt prostituáltat fojtott meg, és kérdés: nem követett-e el előzőleg ennél több gyilkosságot?

A gyilkos kézre kerítésében és tettei bizonyításában nagy szerepe volt a brit rendőrség DNS-feldolgozó rendszerének, amely immár mintegy négymillió nagy-britanniai lakos adatait tartja nyilván.

Steve Wrightról már 2003-ban DNS-mintát vett a rendőrség, amikor lopáson érték. Akkor egy szállodában volt mixer, rendszeresen járt a vöröslámpás negyedbe, és ehhez pénzre volt szüksége. Most néhány parlamenti képviselő javasolja, hogy a DNS mintavételt terjesszék ki az egész brit lakosságra, ami ellen a polgárjogi szervezetek hevesen tiltakoznak.

A 49 éves Steve Wrightot csütörtökön egyhangúlag találta bűnösnek az esküdtszék. A pénteki ítélettel csatlakozik ahhoz a 35 angliai rabhoz, aki tettei következtében élete végéig börtönben marad.

Mind az öt általa meggyilkolt prostituált kábítószerfüggő volt. A férfi heroinnal kábította el őket a gyilkosság előtt. Holttestüket az Ipswich melletti erdőben, lemeztelenítve rejtette el.

Parókába, nőnek öltözve

A lányok azért álltak be prostituáltnak, hogy megkeressék a kábítószerezéshez szükséges pénzt. Kérdés, miért ölt Steve Wright, aki éveken át rendszeresen járt örömlányokhoz, holott kétszer is megnősült, és két gyermeke született.

Az 1980-as években a Queen Elizabeth 2 nevű luxus óceánjárón szolgált, gyakran járt Thaiföldre, és ott szokott rá, hogy felszedjen örömlányokat. Amikor Ipswichbe költözött, a város rosszhírű utcáin hetente többször feltűnt az autója, a figyelőkamerák felvételein látható is, amint a Ford Mondeo éjszaka köröz a környéken. De a férfi női parókát viselt, és a járőrt ez megtévesztette, a kocsit nem állította meg, őt pedig nem igazoltatta.

A brit lapok felvetik a kérdést: megoldódhat-e a Susie Lamplough-rejtély? Tizennégy éve a csinos, fiatal nő egy ingatlanügynökség alkalmazottjaként lakást mutatott meg egy férfinak, és azóta nyoma veszett. Hogyan jön ide ez a kérdés? Azért, mert a Queen Elizabeth óceánjárón Lamplough és Steve Wright együtt dolgoztak, és ismerték egymást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Életfogytiglani börtönbüntetés a sorozatgyilkosnak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást