Tízmillió dollárt követel a konzul áldozata

InfoRádió / MTI
2008. február 21. 21:50
Visszautasította az Egyesült Államok külügyminisztériuma által felajánlott százezer dolláros kártérítést Alekszandr Kasin, akit egy amerikai diplomata tett nyomorékká, amikor balesetet okozott. A 33 éves orosz férfi éhségsztrájkol és 10 millió dollárt követel.

Douglas Kent konzul 1998-ban elővigyázatlanul hajtott ki terepjárójával Vlagyivosztokban egy mellékutcáról egy főútvonatra, s összeütközött egy Toyota Camryval, amelyben az akkor 23 éves fiatalember ült.

A vétlen autó átrepült a szembejövő sávba, ahol egy másik terepjáróval ütközött. Az autót vezető Alekszandr Kasin deréktól lefelé megbénult, egész életét kénytelen lesz tolószékben tölteni.

Az ügyben büntetőeljárás indult, de beszüntették, tekintettel a baleset okozójának diplomáciai mentességére. Az illetőt hamarosan elhelyezték Oroszországból.

Alekszandr Kasin próbálta polgári peres úton rábírni az amerikai diplomatát, hogy fizessen kárpótlást az okozott sérülésért és erkölcsi kárért, de keresetét 2006-ban egy San Francisco-i bíróság elutasította.

Alekszandr Kasin hétfőn éhségsztrájkot kezdett, követelve, hogy a konzul, vagy annak munkáltatója, az amerikai külügyminisztérium fizessen tízmillió dollárt az általa immár tizedik éve nap mint nap elszenvedett fizikai és erkölcsi kínokért. Mint mondta, az összeget amerikai orvosok és ügyvédek segítségével állapították meg.

Az éhségsztrájkra reagálva ajánlott fel a washingtoni külügyminisztérium százezer dollárt. A 33 éves férfi ezt azzal utasította vissza, hogy ettől nem áll lábra, és sokkal több pénzre van szüksége a kezelésekhez.

"A végsőkig folytatom az éhségsztrájkot, igazából úgysem élek" - mondta Alekszandr Kasin.