Szétzúzták az összeesküvés-elméletet Diana halála ügyében

Infostart
2008. február 16. 09:03
Kénytelen volt elismerni a bizonyítékok hiányát és korábbi hazugságát John McNamara, aki Mohamed Al-Fayed saját vizsgálatát vezette Diana walesi hercegnő és Dodi Al-Fayed 1997-es halála ügyében. A férfi a tragédia körülményeit feltáró hivatalos esküdtszék előtt tett vallomást.

John McNamara korábban az egyiptomi származású, Nagy-Britanniában élő milliárdos, Mohamed Al-Fayed tulajdonában lévő Harrods luxusáruház biztonsági főnöke volt, ezért bízta meg őt az üzletember a vizsgálódással.

Mohamed Al-Fayed kezdettől fogva azt állította, hogy fia és Diana hercegnő párizsi halála nem a véletlen műve, a balesetet a brit titkosszolgálat készítette elő, talán a királyi család megbízásából, amely meg akarta akadályozni, hogy Dodi Al-Fayed elvegye a trónörökös, Károly herceg korábbi feleségét, gyermekei anyját.

A korábban a brit rendőrségnél is dolgozó, az Al-Fayed-féle vizsgálatot öt évig vezető - ma már nem az üzletembernek dolgozó - John McNamara meglehetősen kellemetlenül érezhette magát az esküdtszéki meghallgatáson, hiszen egyebek mellett el kellett ismernie, hogy a korábbi főnöke állításain kívül semmivel nem tudja bizonyítani, hogy halála idején Diana terhes lett volna, és hogy Dodi eljegyezte volna őt.

A férfi beismerte azt is, hogy nincs bizonyítéka arra, hogy a brit vagy a francia titkosszolgálatnak, a párizsi brit nagykövetnak, illetve Fülöp Edinburgh-i hercegnek köze lenne a szerelmespár halálához. Azt sem tudta alátámasztani, hogy a hercegnő testőreit lefizették, hogy hazudjanak a baleset körülményeivel kapcsolatban.

John McNamara arról is beszélt, hogy Mohamed Al-Fayed állításával szemben az amerikai titkosszolgálat nem figyelte meg Dianáékat, és nem rendelkezik információkkal a párizsi balesetről.

Különösen kínos volt a férfi számára, hogy el kellett ismernie azt is: hazudott egy tévéinterjúban, amikor azt mondta, hogy Dianáék sofőre, Henri Paul nem ivott, mielőtt a volán mögé ült. Az igazság ugyanis az, hogy nyilatkozata előtt már látta a bár számláját, amely szerint Henri Paul két röviditalt hajtott fel a végzetes őt előtt.

Mohamed Al-Fayedet hétfőn hallgatja meg az esküdtszék.Összeesküvés-elméletek és hiányos bizonyítékok

Az ütközés nem véletlenül történt

Mohamed Al-Fayed szerint a párizsi Alma-alagútban történt ütközést a titkosszolgálat munkatársai idézték elő, nem került elő azonban bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a sofőr szemébe belevilágítottak.

A balesetet lesifotósok okozták

Dianáék autóját valóban követték paparazzik, de a jelek szerint nem sikerült megelőzniük, noha a baleset után egyből készítettek fényképeket.

Az ütött-kopott fehér Fiat Uno

Eszerint egy fehér Fiat Unóval szándékosan nekikoccantak a Dianát és Dodit szállító Mercedesnek, közvetlenül azelőtt, hogy utóbbi nekihajtott az alagút egyik oszlopának. Nem találták azonban meg a koccanás nyomát, és egyébként is elég valószínűtlen jármű lenne az olasz kisautó egy bérgyilkos számára.

Diana terhessége

A kórházban nem találtak erre utaló nyomot, a barátai szerint pedig fogamzásgátló tablettát szedett.

Dodi Al-Fayed eljegyezte Dianát

Haláluk előtt néhány órával a férfi valóban vett egy női gyűrűt, amely azonban nem feltétlenül eljegyzési ékszer. A hercegnő barátai szerint Diana bár szerette, de nem akart feleségül menni Dodi Al-Fayedhez. A hercegnő úgy fogalmazott: annyira van szüksége egy új házasságra, mint egy kiütésre az arcán.