Lelőttek egy rendőrt Esztergomban - képgaléria

Infostart
2008. február 12. 15:45
Lelőttek egy rendőrt Esztergomban. Borbély Zoltán zászlós 37 éves volt. Az eset kapcsán új intézkedéstaktikát vezet be a rendőrség, amely szigorúbb és hatásosabb lesz, így próbálják megóvni az intézkedő rendőrük életét és testi épségét - jelentette be az országos rendőrfőkapitány.

A rendőrök egy családi veszekedéshez vonultak ki. A bejelentő elmondta a járőröknek, hogy 56 éves fia részegen "felforgatott mindent", majd bement a melléképületbe.

A rendőrök bekopogtak a melléképületbe. A férfi Borbély Zoltánt mellbe lőtte egy 9 milliméteres pisztollyal. A rendőr a helyszínen meghalt.

A szerencsétlenül járt járőr társa lábon lőtte, majd megbilincselte a támadót.

A Komárom-Esztergom megyei rendőrfőkapitány elmondta: a bűncselekmény helyszínén jelen levő Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze az elsődleges adatok alapján és a szemlén tapasztaltak szerint jogszerűnek, szakszerűnek és arányosnak minősítette a fegyverhasználatot.

Gorgosilits Fábián ezredes hozzátette: kezdeményezik a 37 éves zászlós hősi halottá nyilvánítását.

Az MTI tudósítójának több helybéli elmondta, hogy Agresszív alkoholistának ismerték azt a 53 éves férfit, aki megölte a járőrt.

"Hozom a pisztolyom és lelőlek" - ezt a kijelentést gyakran hallották tőle, ha összeveszett valakivel, mondták el az MTI-nek egybehangzóan az elkövető törzshelyének számító kocsmában.

Új intézkedések a rendőrök védelmében

Az eset kapcsán Bencze József altábornagy azonnali hatállyal új intézkedéstaktika bevezetését rendelte el, a főkapitányságok már el is kezdték a rendőrök kiképzését.

Az országos rendőrfőkapitány szerint az erőszak olyan szintet ért el, hogy kimondhatjuk: elmúlt az az idő, hogy baráti jobbot nyújtanának az intézkedő rendőröknek. Hozzáfűzte, tavaly 348 esetben támadtak meg intézkedő rendőrt, 222-en megsérültek.

Bencze József közölte azt is: a járőrautókban jelenleg is megtalálható a golyóálló mellény, hiszen az rendszeresítve van, de véleménye szerint ez nem elegendő, így valamennyi intézkedés előtt a rendőröknek fel is kell venniük azt.

Az új taktikáról szólva a főkapitány annyit mondott, hogy egy intézkedés helyszínére kellő számú rendőrnek kell kivonulnia, és ha szükséges, illetve van idő a felkészülésre, további erők bevonása is elrendelhető.

Megfelelő kiképzést kapott

Korábban határőrként dolgozott az a rendőr, akit tegnap este intézkedés közben lőtt le egy férfi. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a zászlós megfelelő kiképzést kapott.

Garamvölgyi László hozzátette: a járőröket egy családi veszekedéshez riasztották, de a bejelentés nem szólt arról, hogy a férfinél fegyver van.

A szóvivő szerint, ha ez kiderül, akkor a kommandósok vonultak volna ki a családi házhoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Garamvölgyi László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást