Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Kezdek öregedni, már csak 10 kilométert futok\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kilencvennégy éves korában az ember általában már nem mozog valami frissen, esetleg csak botra támaszkodva közlekedik. Másképp van ezzel Peng Perngsa, aki Thaiföld - de talán a földkerekség - legidősebb maratoni futója.

A 94 eves volt rizsfarmer vasárnap is rajthoz állt a Csom Bung Radzsabhat egyetem által évente megrendezett futóversenyen.

"Kezdek öregedni. Így aztán mostanában már csak a 10 kilométeres távon szoktam indulni."- jegyezte meg ezúttal az örökifjú futó, akit Peng Apónak becéznek hazájában.

Thaiföldön évente négy nagy maratoni futóversenyt rendeznek, ezek közül a Csom Bung Radzsabhat egyetemét 22 éve tartják meg rendszeresen, és ezt még sohasem hagyta ki a matuzsálemi korú futó. Idővel ő lett ennek a versenynek a jelkepe.

Peng Apó azt követően kezdett el futni, hogy gyermekei unszolására 70 éves korában felhagyott a rizstermesztéssel.

"Nem tudtam mit kezdeni felesleges energiámmal, így aztán futásnak eredtem" - mesélte. A maratoni távot 72 eves korában teljesítette először, legjobb ideje 4 óra és 20 perc volt.

"A földeken való aktív munka minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy fitt maradtam. Hagyományos thai ételeket eszem, amelyek zsírszegények és sok zöldséget tartalmaznak. Nem dohányzom, nem iszom szeszes italokat, sőt még kávét sem!"- tette hozzá.