Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Jöjjenek, és próbálják ki, milyen így élni\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nem operáltathatja ki súlyosan fogyatékos lánya méhét az a brit nő, aki a menstruáció kellemetlenségeitől szeretné megóvni gyermekét. A fogyatékosok jogait védő szervezetek szerit a beavatkozás felesleges fájdalomnak tenné ki a 15 éves Katie-t.

Csak akkor veszik ki a 15 esztendős, gyermekkori agybénulása miatt súlyosan fogyatékos Katie méhét, ha az orvosilag indokolt - ezt közölték tegnap a lány édesanyjával, Alison Thorpe-pal.

"Ez azt jelenti, hogy amikor Katie menstruálni kezd, hónapokon át kell majd elviselnie a fájdalmat és kényelmetlenséget, amíg valamit tehetek érte" - mondta az anya.

Alison Thorpe szerint egészségbiztosítója azért nem engedélyezi a műtétet, mert az illetékeseket befolyásolták. Az anyát ugyanis több fogyatékosjog-védő szervezet kritizálta - többek között az agybénulásos betegek segítésére létrehozott alapítvány, a Scope -, amiért lányát ilyen drasztikus beavatkozásnak akarja alávetni.

A nő szerint a biztosító engedett a szervezetek nyomásának, ugyanakkor azt állítja, rengetegen támogatják az ő álláspontját is, mert megértették, hogy a legjobbat szeretné Katie-nek.

"Egyedül a fogyatékkal élők jogait védő szervezetek tiltakoztak, de csak azt tudom mondani nekik: jöjjenek és töltsenek velem egy hetet, próbálják ki, milyen velem egy cipőben járni. Tizenöt évet töltöttem a lányommal, és szerető anyaként a legjobbat próbálom tenni érte" - magyarázta Alison Thorpe.

Az anyát felháborította, hogy olyanok kritizálják a döntését és törnek pálcát felette, akik egyáltalán nem ismerik a helyzetét.

"Én nem elvenni akarom a fogyatékkal élő emberek jogait, hanem választási lehetőséget akarok adni nekik" - tette hozzá Katie édesanyja.

Nincs más mód


Az orvosok felvetették, hogy Katie-t fogamzásgátló tablettákkal vagy injekciókkal kezeljék, Alison Thorpe azonban ezt visszautasította, mert attól tart, hogy tolószékhez kötött lánya trombózist kaphat a szerektől.

Az egészségbiztosító arra hivatkozva utasította el a kérést, mert illetékesei úgy vélték: az anya indokai nem elegendők. Alison Thorpe azonban nem adja fel a küzdelmet, mert hisz abban, hogy lányának az lenne a legjobb, ha kivennék a méhét, hiszen éppen ez kímélné meg a felesleges fájdalomtól.

Katie betegsége, a gyermekkori agybénulás olyan funkciózavar, amely mozgáskorlátozottsághoz vezet. A gyerek nem tud járni, sem beszélni, és valószínűleg semmit sem ért meg abból, ami körülötte zajlik.

A 15 éves lány esete hasonlít a csak Ashley X-nek nevezett amerikai kislányéhoz, aki egy ritka betegség miatt ugyancsak agykárosodást szenvedett, szülei pedig olyan beavatkozást hajtattak rajta végre, amelynek következtében a kislány nem fejlődik tovább: megmarad a jelenlegi tömege és magassága, és a melle sem nő meg.

Szülei azért döntöttek a kezelés mellett, mert, ha a kislány tovább növekedett volna, szülei nem lettek volna képesek tovább gondozni.