Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A hír igaz: gigantikus vízeséseket építenek New Yorkban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Négy hatalmas vízesést építenek fel New Yorkban Olafur Eliasson dán képzőművész tervei alapján a nyár három hónapjára, hogy fellendítsék a turizmust és 55 millió dollár extrabevételre tegyenek szert.

A négy óriásvízesés, amelyek egyike a Brooklyn hídról fog alázuhogni, 15 millió dolláros (2,6 milliárd forint) beruházással valósul meg. Ez az összeg magánszemélyek adományaiból áll össze.

A vízesések 30-40 méter magasak lesznek, vagyis körülbelül akkorák, mint az amerikai szabadságszobor.

Három vízesés - köztük a Brooklyn hídnál tervezett - az East Riverbe és a New York-i kikötőbe ömlik majd hatalmas állványokról, mivel Olafur Eliasson szerint ez a megoldás jól illik az állványokkal teli New York látványához.

A vízesések július derekától október közepéig lesznek a helyükön. A város vezetősége megpróbálja felülmúlni a Christo és Jeanne-Claude művészpáros projektjének sikerét: ez volt a The Gates, azaz A kapuk, amely 1,5 millió látogatót vonzott a városba 2005 februárjában.

A Circle Line hajóvállalat ingyenesen szállítja majd az érdeklődőket a vízesésekhez, bár - mint Olafur Eliasson elmagyarázta - az utasokat nem lehet olyan közel vinni a lezúduló vízhez, mint a Niagara- vízesésnél.

"Hatalmas mennyiségű vízről van szó, és nem lenne tanácsos alá menni" - mondta Olafur Eliasson.

A vízesésekhez szükséges szivattyúkat újrahasznosítással nyert energiával működtetik majd, és éjszakánként takarékos megvilágítást kapna a vízesések.