Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nem tudni, mitől lett rosszul félezer gyerek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nem tudni, mitől betegedett meg az a több mint ötszáz fővárosi gyerek, aki szombaton lett rosszul. A hatóság először ételmérgezésre gyanakodott, ám a laboratóriumi vizsgálatok ezt még nem támasztják alá.

Körülbelül ötszáz gyerek lett rosszul a hétvégén, közülük négyszázan ételtől betegedhettek meg, a többiek tünetei azonban azt mutatják, hogy influenzásak lesznek - mondta az InfoRádiónak a Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatóhelyettese.

Szabó Enikő közölte: az ételmintákat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat laboratóriumában vizsgálják, az eredményekre még várni kell.

A konyhát üzemeltető cég már végeztetett független laborvizsgálatokat, amelyekből kiderül, hogy nem került baktérium az ételbe, az azonban nem kizárt, hogy vírus fertőzte meg a gyerekeket - tájékoztatott a Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatóhelyettese.

A hatóságok a konyha egyik beszállítóját is vizsgálták, de nem találtak olyan élelmiszerbiztonsági hiányosságokat, amelyek arra utalnának, hogy innen került a kórokozó az ételbe - fűzte hozzá Szabó Enikő.

Még vizsgálódnak

Előfordulhat, hogy a laboratóriumi vizsgálatok nem tudják kimutatni, milyen baktérium okozta a megbetegedéseket, a székletvizsgálatok azonban segíthetnek megállapítani, ha vírus miatt lettek rosszul az érintettek - magyarázta a Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatóhelyettese.

Nemcsak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet megállapítani, hogy a megbetegedések ételeredetűek-e: ha a tünetek azonosak, egy időben jelentkeztek, és az érintetteket csak az köti össze, hogy ugyanazt fogyasztották, nagyon valószínű, hogy az ok az élelmiszer.

A hétvégén megbetegedett gyerekek már jól vannak, és egyikük sem került kórházba - mondta Szabó Enikő.

Hanganyag: Seres Gerda