Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A krokodil szerencséjére két állatorvos is van az elítéltek között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valóságos állatkert alakult ki az urali Jekatyerinburg egyik büntetés-végrehajtó Intézetében, miután az intézmény befogadott egy krokodilt.

A jekatyerinburgi történet úgy kezdődött, hogy egy bár, amely reklám céljából vásárolta a hüllőt, sürgősen és ingyen túl akart adni rajta. A másfél méteres krokodilt a 2. számú szverdlovszki büntetőtábor munkatársai fogadták be.

Az állatot rabok elnevezték Umkának, és az intézmény télikertjében medencét építettek neki. A hüllőnek két elítélt állatorvos viseli gondját: az egyik rablás, a másik nemi erőszak miatt került a börtönbe.

Umka mára 3,18 méteresre nőtt, és már kétszer kellett átépíteni a medencéjét. Papagájokkal, kanárikkal, teknősökkel és egy sünnel osztozik a télikerten, de nem kizárt, hogy ha majd nagyjából három év múlva fény derül nemére, igazi krokodiltársat is kerítenek neki.

Az intézet pszichológusai a télikertben, az állatok között tartják a foglalkozásaikat a raboknak és a személyzetnek egyaránt.

Más oroszországi börtönökben is vannak állatok. A baskíriai Szalavat fegyintézetében például nyulakat, disznókat nevelnek, és lovakat is tartanak. Néhány éve hozzájutottak három afrikai strucchoz: azóta Lord és két hölgye, Lora és Linda saját épületet és kifutót kapott, de még ápolójukat is maguk választhatták ki.

A madarak első pillantásra megszerették a gyilkosság miatt elítélt Vugart, akit azóta is vezérállatuknak tekintenek, a kezéből esznek és hagyják magukat simogatni.

Az omszki javító-nevelő intézet lakói között két medvét is számon tartanak. Az akkor egy éves Majt a helyi büntetés-végrehajtás igazgatója kapta ajándékba néhány éve, és nemrég szerezték hozzá a néhány hónappal ifjabb Mását.

Kényelmes "lakásuk" azon a téren van, ahol naponta felsorakoznak a fiatalkorú elítéltek.