eur:
393.27
usd:
367.42
bux:
66499.59
2024. április 25. csütörtök Márk

Budapesttől Bamakóig tart a flúgos futam

Szombat reggel indul a fővárosból a harmadik Budapest-Bamako-rali. Szabó Gál András, a köznyelvben "fapados Dakarnak" is nevezett verseny ötletgazdája elmondta: a terepjárók és motorok mellett idén egy fagylaltoskocsi, egy Velorex és két busz is indul a futamon.

Százötven csapat vesz részt a 2008-as Budapest-Bamako-ralin, a legtöbben a fővárosból rajtolnak el, míg a külföldi párosok később csatlakoznak a mezőnyhöz - mondta az InfoRádiónak a sivatagi verseny ötletgazdája.

Szabó Gál András hozzátette: a mezőny meglehetősen vegyes, lesznek, akik luxusterepjáróval, pick-uppal vesznek részt a futamon, de indulnak motorosok is, sőt, egy Velorex legénysége is megpróbál megküzdeni az elemekkel a kelet-európai kocsik, buszok, egy fagylaltoskocsi és egy mentőautó legénységével egyetemben.

A versenykategóriában induló negyven csapat vérre menő csatát vív majd a győzelemért, őket követik majd a túrakategória résztvevői. A két kategória indulóinak azonos útvonalat kell teljesíteniük - mondta "A Nagy Afrikai Futam" kitalálója.

A mezőny Budapest belvárosából indul, áthalad a Lánchídon, majd az M1-M7-es közös szakaszán. A versenyzők az országot a 8-as úton, Szentgotthárdnál hagyják el.

Ezután következik Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, majd a mezőny innen Marokkóba hajózik január 15-én. Átvágnak Nyugat-Szaharán és Mauritánián, majd következik Mali és az ország fővárosa, az úti cél, Bamako.

A futam ötletgazdája elmondta: nem tart az afrikai szakaszoktól, sokkal inkább aggódik amiatt, ami Székesfehérvár és Körmend között történhet, itt ugyanis "sokkal csúszósabbak az utak,sokkal hülyébben vezetnek az emberek és sokkal nagyobbak a kamionok".

A versenyből - mondta Szabó Gál András - nem lehet kiesni. Ha valamelyik csapat járműve végképp lerobban, eladhatja és vehet egy újat.

Tavaly egy csapat négy autót használt el a futam során - emlékezett vissza a szervező.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×