Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A \"macska-egér játékot játszó\" testőr is felelős lehet Diana haláláért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit kormány titkos kommunikációs ügynöksége rögzíthette azt a telefonbeszélgetést, amelyet Diana hercegnő egy közeli barátjával folytatott 1989-ben, és amelynek szövege egy bulvárlapban már megjelent - hangzott el azon az esküdtszéki vizsgálaton, amely az 1997-ben elhunyt walesi hercegnő halálának körülményeit tekinti át.

Ken Wharfe, Diana hercegnő és fiainak egykori testőre a szerdai meghallgatáson kiemelte: a hercegnő és a királyi család több tagja is állandó megfigyelés és felügyelet alatt állt az 1980-as évek végén a növekvő IRA-fenyegetés miatt, ezért rögzíthették a kérdéses telefonbeszélgetést is.

A hercegnő 1989-ben hívta fel közeli ismerősét, James Gilbey-t. A beszélgetés szövege három évvel később megjelent az egyik brit lapban.

Az eset után az akkori kormányfő, John Major cáfolta, hogy a titkosszolgálat készítette a felvételt.

Ken Wharfe arról is beszélt az esküdtszék előtt, hogy az 1997-es balesetet túlélő testőr, Trevor Rees-Jones is felelős a hercegnő haláláért, mert ellenségként kezelte a lesifotósakat.

A Diana mellett 1987 és 1993 között dolgozó Ken Wharfe szerint a végzetes karambol nem következett volna be, ha Trevor Rees-Jones megértőbben viselkedik a fotósokkal.

"Ha szervezettebben kezeli a paparazzikat, akkor nem üldözték volna a hercegnő autóját Párizsban. Macska-egér játékot játszottak a fotósokkal" - mondta az egykori testőr, arra utalva, hogy Dianát és Dodi Fayedet a párizsi szálloda hátsó ajtaján csempészték ki a végzetes estén.

Emlékeztetett arra, hogy amikor Diana 1992-ben egy karib-tengeri szigeten nyaralt, állandóan 30-40 fotós követte, de ő akkor kötött velük egy megállapodást, így nem zaklatták állandóan a hercegnőt.

A vizsgálatot Dodi apja, Mohamed Fayed kezdeményezte, mert úgy véli: fiát és annak barátnőjét a brit titkosszolgálat ölette meg a királyi család kezdeményezésére, mert nem akarták, hogy a brit uralkodóház egykori tagja egy muzulmán férfi felesége legyen.