Kirúgták a pártvezetőt a puccos temetés miatt

Infostart
2008. január 9. 10:05
Leváltották a pártban betöltött pozíciójáról és lefokozták a dél-kínai Kanton autópálya felügyeletének vezetőjét. Az ok: felháborítóan puccos temetést rendezett az édesanyjának.

Hszie Ping-fa ezzel megsértette a Kínai Kommunista Párt belső szabályzatát, amely "önfegyelmet és feddhetetlenséget" követel a káderektől. Az országban olyan általánosan elterjedt a korrupció, hogy az már a párt túlélését veszélyezteti, ezért egyre keményebben próbálnak lecsapni a hatalmukkal visszaélő funkcionáriusokra.

Hszie ezernél több embert hívott meg az édesanyja temetésére - köztük az autópálya felügyelet vezetőit és alkalmazottait. Sajtóbeszámolók szerint Hszie és testvérei felépíttettek egy húsz méter magas emelvényt, amelyen a vendégek részvétüket nyilváníthatták, a szertartás alatt pedig végig egy húszfős zenekar szolgáltatta a háttérzenét.

A szertartás után hatalmas bankettet rendeztek, amelyen Hszie ajándékot és pénzt fogadott el a meghívottaktól. A luxustemetés híre akkora felháborodást váltott ki Kantonban, hogy a helyi pártszervezet jobbnak látta elmozdítani Hsziét.