eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma

A felnőttek harmada folyamatosan fogyókúrázik

Háromból egy felnőtt folyamatosan diétázik Nagy-Britanniában - derül ki a Tesco áruházlánc megbízásából készült felmérésből.

A legtöbben az 55 év fölöttiek közül diétáznak: ők minden hónapban fogyókúráznak - derül ki a Tesco által megrendelt felmérésből, amelynek során kétezer embert kérdeztek meg életmódjáról.

Ez a korosztály a leghajlamosabb arra is, hogy korlátozza napi kalóriabevitelét: 15 százalékuk tesz így.

A brit egészségügyi miniszter, Alan Johnson arra figyelmeztetett: meg kell állítani a komoly veszélyekkel fenyegető "elhízásjárványt", a szakértők szerint ugyanis, ha nem történik változás, 2050-re a világ felnőtt lakosságának 60 százaléka túlsúlyos lesz.

A brit kormány szakértői úgy vélik: 70 ezer életet lehetne megmenteni csak Nagy-Britanniában azzal, ha az országban élők betartanának néhány egyszerű étkezési szabályt.

Ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy az egyes diétákkal együtt járó jojó-effektus - amikor a lefogyást hirtelen hízás, majd újabb lefogyás és hízás követi - hosszabb távon súlynövekedést okoz.

A kutatás szerint a felnőttek 15 százaléka sokat aggódik súlya miatt: naponta akár egy órát is töprenghet ezen.

A jojó-effektus többet árt, mint használ

A válaszadók a leggyakrabban az önbizalmukra hivatkoztak, amikor arról kérdezték őket, hogy miért figyelnek oda arra, mit esznek. Tízből hat nő és négy férfi válaszolta azt, hogy ha leadna néhány kilót, jobban érezné magát a bőrében.

Ötből egy válaszadó azért fogyókúrázik, hogy jobbá tegye szerelmi életét, de sokan azért akarnak fogyni, mert olyanok szeretnének lenni, mint a hírességek, vagy vonzóak szeretnének lenni.

Donna Dawson pszichológus szerint a britek sokat adnának azért, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben, és úgy gondolják, hogy ennek egyik útja a fogyás. A szakértő szerint ugyanakkor fontos lenne, hogy az emberek megértsék: a jojó-hatású diétákból csak bukás lehet, ami alááshatja az önbizalmukat.

"Hosszú távú tervet kell kidolgozni, egészséges életmódot követni, a rossz szokásokat jókkal felváltani, és olyan célokat magunk elé állítani, amiket reálisan el lehet érni" - magyarázta Donna Dawson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×