Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megoldódott egy II. világháborús rejtély

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Különös telefonhívást kapott 65 év után egy II. világháborús walesi hadifogoly özvegye: az asszonyt az a férfi kereste fel, akinek életét néhai férje 1945-ben megmentette.

Frank Jonest 1939-ben sorozták be a brit királyi tüzérséghez. Két évvel később Észak-Afrikában hadifogságba esett, és Németországba szállították. Innen 1945-ben sikerült megszöknie, és két társával együtt Oroszországba menekült.

Útközben találkozott egy nővérrel, Sophia Guseinovával, aki újszülött kisfiával menekült, miután katonák többször megerőszakolták, orvosként dolgozó férjét, Samandart pedig elvitték hadifogolynak.

A nő és Frank Jones is beszélt németül, ennek köszönhetően sikerült átjutniuk a német ellenőrzőpontokon. Azt is elhitették az őrökkel, hogy házasok.

Amikor elérték a fekete-tengeri kikötővárost, Odesszát, Frank Jonesnak a brit nagykövetet is sikerült meggyőznie arról, hogy ő és Sophia összeházasodtak, így a nő beutazási engedélyt kapott Nagy-Britanniába.

Sophia tartózkodási engedélyt azonban nem kapott, így még 1945-ben vissza kellett utaznia Oroszországba. Ezután Frank Jones elvesztett minden kapcsolatot az asszonnyal, soha többé nem hallott se róla, se kisfiáról, történetét pedig csak a családjával osztotta meg.

1992-es halála előtt az egykori katona úgy emlékezett vissza Sophiára: " Sírt és sikoltozott. Azt mondogatta, hogy sose megy vissza Oroszországba, és, hogy a hajóról a vízbe veti magát meg a kisfiút. Hogy mi történt vele, nem tudom, és kétlem, hogy valaha megtudnám."

Megtalálta

Tavaly Jones fia, Philip úgy döntött, megoldja a rejtélyt: kideríti, mi történt Sophiával és fiával, a kis Jasarral, amihez a Stanford Egyetem levéltárosának segítségét kérte. Kiderítették, hogy anya és gyermeke biztonságban visszatértek Oroszországba, és újra találkoztak a családfővel, Samandarral.

Philip Jonesnak végül sikerült felvennie a kapcsolatot a most 63 esztendős Jasarral - akinek szülei már nem élnek - , több e-mailt váltottak, szilveszter napján pedig megcsörrent a telefon: a férfi Frank Jones 81 éves özvegyével szeretett volna beszélni.

"Csodálatos volt hallani a hangját" - mondta az idős Chris Jones, aki elárulta: többször is meggondolta, hogy nyilvánosságra hozza-e férje történetét, hiszen az sosem beszélt bátor tetteiről senkinek, de egy szomszédja végül meggyőzte arról, hogy a sztorit megéri elmondani.

Jasar meghívta a Jones családot magához Azerbajdzsánba, az idős asszony azonban még nem tudja, vállalja-e kalandot.

"Ha húsz évvel fiatalabb lennék, lehet, hogy rögtön elfogadtam volna a meghívást" - mondta Chris Jones.