Egy egész falut fosztottak ki a csalók

Infostart
2007. december 10. 20:30
Egy angol falu szinte valamennyi lakóját megkárosították egy nemzetközi bankkártyacsaló-hálózat tagjai. A Leicestershire grófságban lévő Houghton on the Hill polgárainak kártyaadatait valószínűleg a helyi kisboltban másolták le.

Az üzlet tulajdonosa, Jim Funnel értesítette a rendőrséget arról, hogy a vásárlói bankkártyacsalók áldozatává váltak. A férfi szerint valamelyik korábbi alkalmazottja másolhatta le a bankkártyák adatait, beleértve a PIN-kódokat is.

A visszaélés-sorozat miatt több százan veszítettek kisebb-nagyobb összeget, a teljes kár elérheti a 80 ezer fontot (mintegy 28 millió forint). Van olyan helybeli, akinek 800 fontjába (280 ezer forint) került a csalók leleményessége.

A megszerzett kártyaadatokat nem az Egyesült Királyságban használták, hanem Ausztráliában, Indiában, a Fülöp-szigeteken, Kanadában és Malajziában vettek fel pénzt bankjegykiadó automatákból.

A kár sokkal nagyobb is lehetett volna, de az ügyfelek szerencséjére bankjuk viszonylag hamar letiltotta a merőben szokatlan tranzakciókat. Volt olyan bankkártya - illetve inkább a hozzá tartozó adatsor -, amellyel egy órán belül akartak pénzt felvenni a Fülöp-szigeteken és Kanadában.

Októberben egy, a témával foglalkozó brit testület közölte: az elmúlt 12 hónapban 209-ről 262 millió fontra (73-ról 91 milliárd forintra) emelkedett a bankkártyacsalásokkal okozott kár a szigetországban.