Diana sofőrje a titkosszolgálatnak dolgozott

Infostart
2007. december 6. 08:02
Diana sofőrje kapcsolatban állt a francia titkosszolgálattal - hangzott el a néhai walesi hercegnő halálát vizsgáló esküdtszék előtt zajló meghallgatáson.

Henri Paul, aki a párizsi Ritz szálloda helyettes biztonsági főnökeként  dolgozott, rendszeresen tájékoztatta a francia titkosszolgálatot a hotelben megszálló hírességek útjairól.

A szolgálat előre szólt Henri Paulnak, ha egy fontos vendég érkezett a szállodába, majd a férfi embereket bérelt fel, hogy kövessék a hírességek mozgását a városban, az eredményről pedig beszámolt a titkosszolgálatnak - hangzott el a Diana hercegnő halálát vizsgáló esküdtszék előtt zajló meghallgatáson.

A párizsi szálloda elnökének asszisztense, Claude Roulet azt állította az esküdtszék előtt, hogy ha a francia rendőrségnek és a titkosszolgálatnak információra volt szüksége a vendégekről, szóltak Henri Paulnak.

A szálloda biztonsági vezető-helyettese azt figyelte, hogy a "fontos vendégek mikor érkeznek, és mikor távoznak, kivel találkoznak, és hasonlók" - tette hozzá Claude Roulet.

Az asszisztens szerint a rendőrség gyakran kértek információkat a vendégekről, még azokról is, akiket ő nem ismert. Ezt a szálloda, ha nem is boldogan, de megtette, mert meg kellett tenni - tette hozzá.

Claude Roulet arról is beszámolt, hogy Henri Pault egy rendőr ajánlotta a szállodai munkára.

Az asszisztens kiemelte azt is, hogy Henri Paul a brit titkosszolgálattal is kapcsolatban állhatott, amikor a szigetországból érkeztek magas rangú vendégek.

Az 1997-es balesetben Henri Paul is életét vesztette, ő vezette a Diana hercegnőt és Dodi Fayedet szállító autót.

Az Al-Fayed-verzió

Diana barátjának, a baleset szintén elhunyt Dodi Fayednek az apja, Mohamed Al-Fayed meg van róla győződve, hogy fia és a hercegnő megölését a brit titkosszolgálat hajtotta végre a királyi család megbízásából, mert nem akarták, hogy a trónörökösöknek féltestvérük legyen. Egy orvosi vizsgálat ugyanakkor nagy valószínűséggel kizárta, hogy Diana terhes volt a baleset idején.

Mohamed Al-Fayed szerint a sofőr, Henri Paul is fizetett kém volt, aki a titkosszolgálatok utasításait követte augusztus 31-én éjjel.

A milliomos üzletember úgy véli, erre bizonyíték, hogy a sofőr bankszámláján 170 ezer font volt, noha mindössze 1600 fontot keresett havonta. Henri Paul szülei szerint a pénz a gazdag vendégektől kapott borravalóból gyűlt össze.

Ezzel szemben Claude Roulet azt állítja, hogy a pénz nagy része éppen Mohamed Al-Fayedtől érkezett, mivel személyes biztonság biztosítását kérte családtagjai számára, amikor a hotelben szállnak meg.

A meghallgatáson az is elhangzott, hogy Dodi Fayed egy drágakövekkel kirakott gyűrűt vett Dianának a baleset előtt hat órával. A 11,5 ezer fontos gyűrű lehetett volna az eljegyzési gyűrű Diana hercegnőnek.