Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokkoló képek és videó az arc nélküli emberről - csak felnőtteknek!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Évtizedeken keresztül visszautasította az operációt egy férfi, akinek az arcát ma már szinte teljes egészében elfedi egy tumor. A Jehova tanúi vallási közösségébe tartozó portugál Jose Mestre hitbéli meggyőződése miatt nem engedi az operációt, most azonban brit orvosok egy új eljárással reményt kínálnak neki. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a cikk a nyugalom megzavarására alkalmas képeket és videót is tartalmaz!

Az 51 éves Jose Mestre élete 14 éves kora óta rémálommal ér fel. A portugál fiúnak akkor kezdett el növekedni egy tumor az arcán, először az ajkain. A tumor közel négy évtized alatt hatalmasra nőtt, jelenleg 38 centi és 5 és fél kiló.

A hatalmas tumor már a férfi életére tör, hiszen egyik szemére megvakította, és kezd légzési nehézségeket is okozni. A férfi a Jehova tanúi vallási közösség tagja, és mivel hite tiltja a vértranszfúziót, eddig műteni sem tudták.

Most azonban kezdhet reménykedni, hiszen brit orvosok új módszerrel próbálkoznak nála: a műtét előtt ultrahang-hullámokkal megalvasztanák a vérét a műtét előtt, így lehetővé válna a tumor jelentős részének eltávolítása komolyabb vérzés nélkül.

"Úgy vélem, a kinövés jelentős részét, körülbelül 80 százalékát képesek leszünk eltávolítani. Utána viszont foglalkoznunk kell az orr, az ajak és a nyelv torzulásaival. Még sosem láttam ilyen rossz érelváltozást" - nyilatkozta a Jose Mestrét megvizsgáló brit orvos, Dr. Iain Hutchison.

A férfi problémáit egy úgynevezett haemangioma, azaz érdaganat okozza, ami az arcban található hajszálerek és erek rendellenessége. A problémák miatt a vér az arcból nem jut vissza a szívbe, hanem összegyűlik.

Jose Mestre élete pokol, hiszen sem munkája, sem élettársa nincsen. Édesanyja halála óta testvérei viselik gondját. A Lisszabon egyik külvárosában élő férfi minden nap beutazik a belvárosba, ahol az egyik főtéren üldögélve beszélget az állapota felől érdeklődő idegenekkel. Tulajdonképpen helyi hírességgé vált.

"Nagyon nehéz kideríteni, hogy valójában miért nem kezelték eddig" - mondta Rob Farquhar, annak a műsornak a producere, amelynek keretén belül a férfit Nagy-Britanniába szállították kivizsgálásra.

Valószínűleg szerepet játszhattak benne pénzügyi nehézségek, rossz diagnózisok és a portugál egészségügyi rendszer korlátai, de nyilvánvalóan a férfi hozzáállása sem segített sokat.

Jose Mestre és családja ugyanis a férfi fiatalkorában Németországban és Spanyolországban is megpróbálkozott orvosi kezeléssel, ám a csalódások miatt elveszítette az orvosokba vetett bizalmát.

Mindez kiegészült az édesanyjától átvett hitével, ráadásul saját bevallása szerint is tart attól, hogy mi történik, ha eltávolítják róla a megszokott, arcát eltakaró kinövést.

Az orvosok szerint azonban mostanra Jose Mestre megbékélt a műtét tényével.