Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb botrány: szeretője miatt sikkasztott a volt New York-i polgármester

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb botrányba keveredett a republikánus párt egyik elnökjelölt-aspiránsa: kiderült, hogy Rudy Giuliani polgármestersége idején a New York-i adófizetők pénzén utazgatott - rendőri kíséret mellett - szeretőjéhez Long Islandre.

Ezt a politikus közeli barátja, Bernard Kerik hozta nyilvánosságra, akit maga Rudy Giuliani tett meg a város rendőrfőnökévé, sőt a politikus a férfi két gyermekének a keresztapja.

Bernard Keriknek jegyzőkönyvei is vannak a történtekről, amelyekhez hozzájutott az egyik, hitelesnek tekintett politikai témájú internetes portál, a politico.com.

Az iratok szerint a republikánus Giuliani több tízezer dollárt költött magáncélokra: saját biztonságát akarta szavatolni, ezért rendőri kísérete akkor is követte, amikor Long Islanden élő barátnőjéhez utazott.

A kiadások jó részét városi intézményeknek számlázták ki, minden bizonnyal azért, hogy elfedjék a költségek valódi célját, és azt, hogy az összegekhez Rudy Giulianinak is köze van.

Szeretőből feleség

A politico.com szerint az adófizetők pénzéből például üzemanyagot vásároltak azok a rendőrök, akik Giulianit kísérték, de hotelekben is fizettek, amikor a politikus úgy döntött, hogy szeretőjénél tölti az éjszakát.

Rudy Giuliani és barátnője - ma már felesége -, Judith Nathan 1999 nyarán kezdtek találkozgatni. A politico.com jelentése szerint a politikus tizenegy alkalommal utazott Long Islandre, ezt számlákkal is tudják bizonyítani.

A tizenegy látogatásból nyolc nem szerepelt az akkori New York-i polgármester hivatalos programjában.

Az első, kétnapos kiruccanásra 1999. augusztus 31. és szeptember elseje között került sor: a Giulianit kísérő négy rendőr az éjszakát egy, a politikus szeretőjének lakásához közeli motelben töltötte; összesen 1.016 dollárt költöttek.

A számlák tanúsága szerint Rudy Giuliani 2001 augusztusának minden hétvégéjén elutazott a Long Island-i Southamptonba, és ott töltötte az első szeptemberit is; a következő hét keddjén érte támadás a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyait.

Régóta vizsgálják

A különös kiadásokra már 2001 végén felfigyeltek New York illetékes számvevői: nem értették, miért költött az egyik városi szervezet 34 ezer dollárt utazásra. Amikor megkérdezték erről a polgármestert, biztonsági okokra hivatkozva nem válaszolt.

2002-ben a New York-i Fogyatékkal Élők Hivatalánál találtak hasonló, több mint 10 ezer dollárról szóló elszámolást, majd egy 29.757 dolláros számla került elő a beszerzési bizottságnál - írja a politico.com.

A fejlemények újabb nehézségeket okozhatnak a republikánus politikusnak, akinek szóvivője, Sunny Mindel nem kommentálta az ügyet.

Bernard Kerik - aki végül feladta magát az FBI-nál - is nehéz időket él: november 9-én csalás és korrupció miatt emeltek ellene vádat; az általa elkövetett bűncselekményekért akár 147 év börtönbüntetést is kaphat.