eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb botrány: szeretője miatt sikkasztott a volt New York-i polgármester

Újabb botrányba keveredett a republikánus párt egyik elnökjelölt-aspiránsa: kiderült, hogy Rudy Giuliani polgármestersége idején a New York-i adófizetők pénzén utazgatott - rendőri kíséret mellett - szeretőjéhez Long Islandre.

Ezt a politikus közeli barátja, Bernard Kerik hozta nyilvánosságra, akit maga Rudy Giuliani tett meg a város rendőrfőnökévé, sőt a politikus a férfi két gyermekének a keresztapja.

Bernard Keriknek jegyzőkönyvei is vannak a történtekről, amelyekhez hozzájutott az egyik, hitelesnek tekintett politikai témájú internetes portál, a politico.com.

Az iratok szerint a republikánus Giuliani több tízezer dollárt költött magáncélokra: saját biztonságát akarta szavatolni, ezért rendőri kísérete akkor is követte, amikor Long Islanden élő barátnőjéhez utazott.

A kiadások jó részét városi intézményeknek számlázták ki, minden bizonnyal azért, hogy elfedjék a költségek valódi célját, és azt, hogy az összegekhez Rudy Giulianinak is köze van.

Szeretőből feleség

A politico.com szerint az adófizetők pénzéből például üzemanyagot vásároltak azok a rendőrök, akik Giulianit kísérték, de hotelekben is fizettek, amikor a politikus úgy döntött, hogy szeretőjénél tölti az éjszakát.

Rudy Giuliani és barátnője - ma már felesége -, Judith Nathan 1999 nyarán kezdtek találkozgatni. A politico.com jelentése szerint a politikus tizenegy alkalommal utazott Long Islandre, ezt számlákkal is tudják bizonyítani.

A tizenegy látogatásból nyolc nem szerepelt az akkori New York-i polgármester hivatalos programjában.

Az első, kétnapos kiruccanásra 1999. augusztus 31. és szeptember elseje között került sor: a Giulianit kísérő négy rendőr az éjszakát egy, a politikus szeretőjének lakásához közeli motelben töltötte; összesen 1.016 dollárt költöttek.

A számlák tanúsága szerint Rudy Giuliani 2001 augusztusának minden hétvégéjén elutazott a Long Island-i Southamptonba, és ott töltötte az első szeptemberit is; a következő hét keddjén érte támadás a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyait.

Régóta vizsgálják

A különös kiadásokra már 2001 végén felfigyeltek New York illetékes számvevői: nem értették, miért költött az egyik városi szervezet 34 ezer dollárt utazásra. Amikor megkérdezték erről a polgármestert, biztonsági okokra hivatkozva nem válaszolt.

2002-ben a New York-i Fogyatékkal Élők Hivatalánál találtak hasonló, több mint 10 ezer dollárról szóló elszámolást, majd egy 29.757 dolláros számla került elő a beszerzési bizottságnál - írja a politico.com.

A fejlemények újabb nehézségeket okozhatnak a republikánus politikusnak, akinek szóvivője, Sunny Mindel nem kommentálta az ügyet.

Bernard Kerik - aki végül feladta magát az FBI-nál - is nehéz időket él: november 9-én csalás és korrupció miatt emeltek ellene vádat; az általa elkövetett bűncselekményekért akár 147 év börtönbüntetést is kaphat.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×