eur:
393.46
usd:
367.9
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kivégezték a veszélyeztetett majmokat az állatkertben

Méreginjekcióval öltek meg két üstökös makákót egy brit állatkertben. A park vezetői azért döntöttek a majmok elaltatása mellett, mert azok nem jöttek ki egymással, és hiába érdeklődtek, Európa egyetlen állatkertje sem tudta fogadni az emlősöket. Az eset nagy felháborodást keltett, mivel a faj a kihalás szélén áll.

Az eredetileg csak az indonéziai Celebesz szigetén őshonos üstökös makákóknak már csak százezer példánya él világszerte, vagyis most már csak 99,998. Kettőt közülük ugyanis elaltattak egy brit állatkertben, amiért agresszívek voltak egymással.

A cornwalli Newquay park vezetői, miután felvették a kapcsolatot Európa 29 állatkertjével, amelyek közül egy se tudott volna megfelelő elhelyezést biztosítani a két üstökös makákónak, privát gyűjtőnek pedig nem akarták eladni azokat, az állatorvosaikkal és etikai bizottságuk tagjaival egyeztetve úgy döntöttek, végeznek a majmokkal.

Együtt - vagy sehogy

Venus és Ia, a két makákó kezdetben békében éltek egymás mellett egy másik hímmel, Chichitóval, egy idő után azonban mindhárman agresszívvá váltak és egymásra támadtak.

A helyzet közöttük annyira elmérgesedett, hogy az állatkert dolgozói kénytelenek voltak különválasztották a két gyengébb egyedet és az alfa hímet, mivel hatalmas szemfogaikkal könnyen súlyos sérüléseket okozhattak volna egymásnak.

Mivel a makákók társas lények, és akár száz egyedből álló csoportokat alkotnak a természetben, az állatkert vezetői nem akarták elszigetelni őket egymástól. Így - elmondásuk szerint - nem maradt más választásuk, mint hogy végezzenek Venusszal és Iával.

Az állatvédők botrányról beszélnek

Az állatvédők szerint botrány, ami a Newquay-ben történt. "Biztosan őrültek" - jelentette ki a televízióból is ismert környezetbarát, David Bellamy, de a közelben fekvő Monkey Sanctuary nevű majompark munkatársai is felháborodtak az eseten.

Azt mondják, őket meg sem kérdezték arról, át tudják-e venni a majmokat. A Newquay kurátora, Stewart Muir szerint azonban a parkban nem lett volna társasága a két üstökös makákónak, ezért nem lett volna korrekt átadni azokat.

A tervek szerint a Newquay-be hamarosan több nőstény makákó is érkezik, a park vezetője pedig reméli, hogy ezek jól kijönnek majd Chichitóval, és szaporodni is fognak.

Az üstökös makákókat Celebeszen a csemegének számító húsukért vadásszák, élőhelyeiket pedig a megművelt földterületek méretének növekedése és a fakitermelés is veszélyezteti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×