eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Mintha az egész hátam lángba borult volna"

Milyen, amikor az embert megkorbácsolják? Egy korábban Katarban megbüntetett brit férfi számolt be fájdalmas élményeiről annak apropóján, hogy egy honfitársát Szudánban istenkáromlásért elítélték, és 40 korbácsütést is kaphat.

Gavin Sherrard-Smith informatikai szakemberként dolgozott Katarban, amikor 1993-ban az alkoholtilalom megszegésével vádolták, és hiába bizonygatta ártatlanságát, elítélték. A büntetés 50 ütés volt - nem korbáccsal, hanem bambusznád bottal, ami azonban semmivel sem kíméletesebb.

A férfi elmondta: az ítélet végrehajtása előtt egy orvos megvizsgálta, és egészségesnek ítélte, és arról is meggyőződött, hogy ruhája alatt nem visel semmilyen védőréteget.

A büntetőteremben három rendőr, három orvos, egy rangidős rendőrtiszt, valamint egy vallási bíró várta, kezükben valamennyien bambuszbotot tartottak, amely körülbelül egy méter hosszú és másfél centiméter vastag volt.

Az előző elítélten eltörték a botot - de volt másik

Az egyik előző elítélten eltörtek egy botot, de ez nem jelentett problémát, mert a falnak támasztva nyolc másik sorakozott.

Miután felolvasták az ítéletet, lefektették a padlón lévő szőnyegre, majd a legerősebb rendőr azonnal elkezdte kimérni rá a büntetést.

"Az első néhány ütés nem fájt túlságosan, mindegyiket egyenként éreztem, a vállamtól a vádlimig mindenhova jutott belőlük. De minden ütéssel egyre jobban felpuhult a bőröm, a fájdalom pedig nőttön-nőtt, és míg végül úgy éreztem, mintha az egész hátam lángba borult volna" - idézte fel Gavin Sherrard-Smith.

A mérnök hozzátette: korábban el sem tudta volna képzelni, hogy létezik ilyen erős fájdalom. Húsz körül már nem volt képes számon tartani az ütéseket, de a teremben lévő egyik férfi arabul számolt."Elhatároztam, hogy meg sem moccanok, és egy hangot sem adok ki magamból. Csak egyvalaki távozhat erről a helyről csorbítatlan méltósággal, és az én leszek" - fogalmazta meg akkori gondolatait a férfi.

Egy idő után már fogalma sem volt róla, hol érik az ütések, az utolsó tizet véres agóniaként élte meg, de aztán hirtelen vége lett, az egész 30-40 másodpercig tartott.

Az ítéletvégrehajtást nem követte semmilyen orvosi vizsgálat, és két héttel később még mindig rémes fájdalmai voltak.

"Mára a sebek begyógyultak, de soha nem fogom elfelejteni ezt a megpróbáltatást" - tette végül hozzá Gavin Sherrard-Smith.

Az ominózus játékmackó

A Szudánban dolgozó Gillian Gibbons brit tanárnőt Szudánban ítélték el istenkáromlás miatt, mert megengedte, hogy az osztályában lévő hétéves gyerekek Mohamednek nevezzék el a közös játékmackót.

Lehet, hogy megússza három hónapos börtönnel és pénzbírsággal, de elképzelhető, hogy 40 korbácsütés lesz a büntetése.

Az iszlám szélsőségesek bosszújától tartva a khartoumi iskola felfüggesztette működését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×