Visszaküldte a kétmilliós csekket a becsületes címzett

Infostart
2007. november 27. 20:30
Tizenöt dollárt várt visszatérítésként Utah állam kereskedelmi hivatalától, de amikor kinyitotta a borítékot, abban egy 2,2 millió dollárról szóló csekket talált egy amerikai férfi. Jerry Mika először megpróbálta lehívni a pénzt, végül azonban visszaszolgáltatta azt a feladónak.

A könnyen jött pénz becsületes "megtalálója" elismerte: sokáig törte a fejét azon, hogyan lehetne a pénzfelvételt legalizálni, és gondolatban már többször elköltötte a hatalmas (több mint 348 millió forintos) összeget.

Jerry Mika végül visszavitte a csekket abba a hivatalba, ahol feladták. Kiderült, hogy levelet valóban neki szánta az állami szervezet, annak munkatársa azonban egy sorozatszámot írt az összeg helyére, ahol a 15 dollárnak kellett volna szerepelnie.

"Világos, hogy ő nagyon-nagyon becsületes állampolgár. Jó lenne, ha mást is tudnék tenni érte, nem csak köszönetet mondani neki" - közölte a hivatal egyik vezető munkatársa.

Francin Giani hozzátette: újabb belső ellenőrző lépéseket vezetnek be, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen hibákat.

"Mindenki, aki csak ránézett a csekkre, vigyorogni kezdett és azt kérdezgette, miért nem vagyok már Svájcban" - emlékezett vissza Jerry Mika.

A férfi elismerte: eljátszott a gondolattal, hogy beváltja a csekket és egy kisebb összeget magához vesz, mielőtt visszaszolgáltatja.

Végül aztán a becsület, és a kilátás miatt, hogy a utah-i állami börtönben is csücsülhet egy darabig, visszaadta a papírt.

Az állami elszámolásokat bonyolító szervezet vezetője, Rick Beckstead szerint Jerry Mika helyesen döntött, előbb-utóbb ugyanis rájöttek volna a hibára, és hajtóvadászatot indítottak volna az újdonsült milliomos után.