Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemet mondott a kérőjének, az életével fizetett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megrázta Spanyolországot egy fiatal nő halála, akivel azért végzett volt barátja, mert egy tévéműsorban kikosarazta. Az ibériai országban nem ez az első ilyen eset.

Fogalma sem volt Svetlana Orlovának arról, hogy miért hívják meg egy televíziós műsorba, így elképedt, amikor volt barátjával, Ricardo Navarróval találta szembe magát, aki éveken át verte.

Ricardo Navarro azt mondta a műsor szerkesztőinek: barátnője és ő azért szakítottak, mert összevesztek a pénzügyeken.

Amikor a készítők megkérdezték Svetlana Orlovától, miért váltak külön, csak annyit mondott: voltak más okok is, azt azonban nem árulta el, hogy egy bíró korábban távoltartási határozatot hozott a férfi ellen, vagyis Ricardo Navarro nem mehetett volna a közelébe.

A nő éppen ezért még inkább megdöbbent, amikor a férfi letérdelt előtte, egy eljegyzési gyűrűt nyújtott felé és megkérte a kezét. "Gyere vissza, te vagy a mindenem" - könyörgött.

A nő azonban megrázta a fejét, a nyilvános visszautasítás pedig az életébe került: öt nappal később a férfi megölte.

Voltak előzmények


Az eset után az illetékes spanyol miniszterek azt tervezik, hogy válságtanácskozást tartanak a televíziós csatornák vezetőivel: remélik, hogy hasonló eset nem történik többé. Több civil szervezet azt követeli, hogy a délutáni show-t vegyék le a műsorról.

Nem ez az első alkalom Spanyolországban, hogy egy nőt televíziós szereplése után meggyilkolnak. 1997-ben Ana Orantes, egy hatvan éves nő, miután nem kapott segítséget a hatóságoktól, egy tévéműsorban mondta el, hogy férje folyamatosan veri. A férfi röviddel ezután petróleummal locsolta le az asszonyt, és élve elégette.

2004 novemberében Andrés Reyes ugyancsak azért ölte meg 18 éves barátnőjét, mert az egy tévés showműsorban elárulta, hogy a férfi bántalmazza.

"A családon belüli erőszak nem lehet látványosság"

A spanyol kormány legfontosabb feladatai egyikének nevezte, hogy küzdjön a nőkkel szemben elkövetett erőszak ellen, és arra kötelezné a tévéműsor-készítőket, hogy dolgozzanak ki egy etikai kódexet, amely meghatározza munkájuk alapelveit.

"A családon belüli erőszak nem lehet látványosság" - hangsúlyozta a spanyol miniszterelnök-helyettes, Maria Teresa Fernández de la Vega.

Csak ebben az évben Spanyolországban 69 nőt ölt meg a partnere. A kormányzat és a közvélemény azt rója fel a bíráknak, hogy szimpatizálnak a gyilkosokkal, és nem hoznak szigorú ítéleteket.

A nőszervezetek kikeltek egy múlt heti ítélet ellen, amikor a bíró azért mérsékelte egy, a barátnőjét 2005-ben meggyilkoló férfi, Mariano Navas büntetését, mert enyhítő körülményként értékelte azt a megaláztatást, amelyet a tettesnek el kellett szenvednie, amikor a lány egy délutáni tévéműsorban "csúnyán" beszélt róla.