"Hogyan kobozzam el a fegyvert, ha kopognom kell razzia előtt?"

Infostart
2007. november 26. 21:30
Nagy-Britanniában udvariasan kell bánni a börtönlakókkal. Az őrök nem szólíthatják őket a becenevükön, sőt, kopogniuk kell, mielőtt belépnek a cellába. Az új rendelkezés sokaknál kiverte a biztosítékot.

A nagy-britanniai fogvatartási intézmények vezetői arra utasították a börtönőröket, hogy udvariasan viselkedjenek a börtönlakókkal. Az utasítás egy kormányzati jelentés hatására született, amely szerint megfelelő életminőséget kell biztosítani a raboknak is.

A birminghami börtönben csaknem 1400 rab él: gyilkosok, rablók és erőszakolók. A jelentés szerint azonban nem megfelelő környezetet biztosítanak a számukra. A többi mellett előírták: a cellába lépés előtt be kell kopogniuk, akkor is, ha éppen azért keresik fel a rabokat, hogy átkutassák őket, nincs-e náluk fegyver vagy kábítószer.

A börtönőröknek a rabok megszólításánál is ügyelniük kell a választékosságra, nem használhatják például azok becenevét.

A rabokkal közvetlenül érintkező börtönőrök azonban úgy látják: mindez sokat nehezíthet a munkájukon. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a rabok valahonnan mobiltelefont, kábítószert vagy valamilyen fegyvert szereznek. Ezeket szinte lehetetlen lesz felkutatni, ha a cellába csak azután léphetnek be, ha erre engedélyt kaptak a fogvatartottaktól.