eur:
395.61
usd:
371.86
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Egy-Másért Bizottság: Földesi-Szabót 900 milliós sikkasztással is gyanúsítják

Földes-Szabó László volt rendőrtisztet, az Egy-Másért alapítvány kuratóriumának elnökét csempészés mellett 900 millió forintos sikkasztással is meggyanúsították - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány az alapítvány tevékenységét vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság szerdai budapesti ülésén. Az Együtt Egymásért, Egy-Másért Kiemelten Közhasznú Alapítvány ügyében 1,2 milliárdos csempészés, áfa és vám meg nem fizetése miatt indítottak nyomozást a vámosok hét személy ellen áprilisban.

A gyanúsítottak között van Földes-Szabó László volt rendőrtiszt, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A kuratóriumban szerepet vállalt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik megbízott főosztályvezetője, és az alapítvány jogtanácsosa, az NBH egy volt munkatársa, akik ellen nem indult büntetőeljárás. Az ellenzéki kezdeményezésre megalakult parlamenti bizottság feladata az ügy nemzetbiztonsági kockázatainak és a korrupciógyanús eseteknek a vizsgálata.

Nagy János tábornok, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka bizottsági meghallgatásán elmondta: az Egy-Másért alapítvány ügye korántsem számít kuriózumnak, nem egyedi eset, a vám- és pénzügyőrség központi ellenőrző csoportjának kockázatelemzése során került látókörbe. Amikor a 2004. májusi uniós csatlakozást követő vámmentes vámkezeléseket vizsgálták, kiderült, hogy azok túlnyomó többsége egyetlen ügyfélhez, az Egy-Másért alapítványhoz köthető.

"Megvan a pénz, de nem mondom meg, hol"

A büntetőeljárásban meggyanúsított személyek tagadják a terhükre rótt cselekményeket, ártatlanságukat hangoztatják.

Bencze József tábornok, országos rendőrfőkapitány, aki a cselekmények idején a VPOP rendészeti főigazgatója volt, a bizottsági ülésen megjegyezte: Földes-Szabó László mintegy 900 millió forintot vett fel az alapítvány számlájáról, és amikor a nyomozás során erről kérdezték, annyit közölt, hogy megvan a pénz, de nem mondja meg, hol.

Közös megegyezéssel távozott

Földes-Szabó, az ORFK szervezett bűnözés elleni részlegének tisztjeként a 90-es évek közepén nyomozott az ügyben, amelyben több százmilliós váltókkal elkövetett csalás miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélték az Egy-Másért alapítvány későbbi létrehozóját, Jakubinyi Györgyöt. Jakubinyi 1999-ben Dávid Ibolya akkori igazságügy-miniszter előterjesztésére kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől.

Földes-Szabóról Bencze József elmondta, hogy 2000-ben közös megegyezéssel távozott a rendőrségtől, alezredesi rendfokozatban. Az idő tájt az Ügyészségi Nyomozó Hivatal titkos eljárást folytatott a rendőrtiszt ellen, de ennek részleteiről az országos rendőrfőkapitány nem tudott felvilágosítást adni.

Ezredessé léptették elő

Földes-Szabót tavaly a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány kezdeményezésére nyugállományú ezredessé léptette elő az igazságügyi és rendészeti miniszter. Az előléptetés indoka többek között az volt, hogy az Egy-Másért alapítvány 500 ezer forinttal támogatott egy nyugdíjas-találkozót és egymillió forinttal ukrajnai és csángó gyermekek üdültetését.

A bizottsági ülésen Nagy János elmondta: nem kapott olyan információt, hogy az NBH-nek köze lenne az Egy-Másért alapítványhoz. Bencze József ezzel kapcsolatban hozzátette: ez év február elején - tehát már a titkos nyomozás megindulása után, a nyílt nyomozás előtt - beszélt az alapítványról Galambos Lajossal, az NBH akkori főigazgatójával és áprilisban tájékoztatta a főigazgatót az ügyben végrehajtott őrizetbe vételekről. Galambos Lajos azóta távozott az NBH éléről.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×