eur:
394.24
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

A kommunizmus hű szolgája küldte a halálba a lengyel ellenállót

Letartóztatási parancsot adott ki a lengyel állam egy 88 éves nő ellen, aki a gyanú szerint koholt vádakkal ítéltette halálra a lengyel ellenállás egyik vezéralakját a kommunista érában.

Az egykori lengyel ügyész, Helena Wolinska 1972 óta él Angliában: a Wolfson College-ban orosz és kelet-európai tanulmányokat oktató Wlodzimierz Brushoz ment feleségül.

A lengyel kormány már 2000-ben letartóztatási parancsot adott ki az idős nő ellen, de mivel az állam akkor még nem volt az Európai Unió tagja, Nagy-Britannia megtagadta az asszony kiadását.

Most egy körzeti katonai bíróság jelentett be európai elfogatási parancsot Helena Wolinska ellen, amely kötelezi az uniós tagállamokat.

Koholt vádak alapján dolgozott

Az idős nőt azzal vádolják, hogy a kommunista érában koholt vádak alapján ítéltette halálra a II. világháborús földalatti lengyel ellenállás egyik alakját, Gen Emil Fieldorfot. A gyanú szerint ő tervelte ki a férfi törvénytelen letartóztatását és 1953-as kivégzését.

Miután a világháború véget ért, Fieldorf megtagadta az együttműködést a szovjet titkosszolgálattal, így, több társával együtt, szovjetellenes reakciótól tartva kivégezték.

A kommunista rezsim bukása óta Gen Emil Fieldorf posztumusz kegyelmet kapott, a hatóságok így most azokat keresik, akik közrejátszottak a férfi elítéltetésében.

A bíróság azzal vádolja Helena Wolinskát, hogy egyike volt a kommunista jogrend lelkes támogatóinak, akik minden háborús ellenállót igyekeztek eltenni láb alól, nehogy veszélyeztessék a szovjet vezetést. Ha a nőt elítélik, akár tíz évre is börtönbe zárhatják.

Tagad

Az egykori ügyész tagadja az ellene felhozott vádakat. "Nem beszélek erről, mert nem büntetőügy, hanem politikai" - jelentette ki Helena Wolinska.

"Nem tudom, miért hozták fel megint a dolgot. Ez egy régi ügy" - tette hozzá a nő.

Gen Emil Filedorf ügyészének felelősségre vonásáért a férfi lánya indított kampányt. Maria Fieldorf még a 2000-es kiadatási követelés után beszélt apja tragédiájáról.

"Néhány naponta bementem az ügyészi irodába, hogy híreket kapjak az apámról. Egy nap közölték: 'ne jöjjön vissza, és ne küldjön pénzt, ételt vagy cigarettát, az apját felakasztottuk'. Rettenetes élmény volt; megesküdtem, hogy megfizetek nekik" - emlékezett vissza az ellenálló lánya.

Maria Fieldorf azt is megtudta, hogy apja 23 hónapig raboskodott magánzárkában, mielőtt kivégezték volna. Éheztették, verték, újra és újra kihallgatták.

Felelősségre vonnák

A nő szerint Helena Wolinska "egyike volt azoknak a karrieristáknak, akik bármely diktatúra pilléreit jelentik".

"Most először tisztességes bíróságok működnek Lengyelországban. Ha Wolinska tényleg azt gondolja, hogy jót cselekedett, miért nem áll elő és tisztázza a nevét?" - tette fel a kérdést Maria Fieldorf.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Nagy-Britannia kiadja-e Lengyelországnak a 88 éves Helena Wolinskát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×