eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

"Diana túlélhette volna a balesetet"

Egy tekintélyes brit sebész szerint Diana hercegnő életben maradhatott volna a baleset után, ha a francia orvosok nem tékozolnak el értékes perceket az ütközés helyszínén.

Thomas Treasure professzor a hercegnő halálát vizsgáló esküdtszék előtt közölte: lehetőség lett volna Dianát korábban a kórházba juttatni, ami nagyobb esélyt adott volna arra, hogy az operáció megmentse az életét.

A létfontosságú időszak azonban elszállt, mert az orvosok 40 percen keresztül az álló mentőautóban igyekeztek stabilizálni az állapotát.

Francia orvosok ezzel szemben azt állítják, hogy a hercegnő olyan kritikus állapotban volt, hogy ha másként cselekszenek, akkor meghalt volna, mielőtt a kórházba ér.

Elveszett lehetőség

A brit professzor az esküdtszék előtt kifejtette: Diana állapotát sikeresen stabilizálták nem sokkal azután, hogy betették a mentőautóba, utána nyugodtan vihették volna a kórházba.

Amikor arról kérdezték, hogy eltékozoltál-e az időt a francia orvosok, Thomas Treasure úgy fogalmazott: "Ezek kemény szavak, de úgy vélem, hogy megvolt a lehetőség (a hercegnő megmentésére - a szerk.), de az elveszett. Az első félórában megtettek minden szükséges dolgot, de a továbblépéshez már egy sebészre lett volna szükség".

A brit szakember megkérdőjelezte a francia orvos döntésének helyességét is, aki arra utasította a mentőautó vezetőjét, hogy lassan haladjon, majd öt percre meg is állította, amikor már csak néhány száz méterre voltak a kórháztól. A doktor attól tartott ugyanis, hogy másodszor is megáll Diana pulzusa.Thomas Treasure úgy vélte, hogy a kórházban a sebésznek inkább elöl kellett volna felnyitnia Diana mellkasát, nem pedig oldalt, mert így gyorsabban felfedezhette volna a belső vérzés forrását.

A korábban a szív- és mellkasi sebészek európai szövetségének elnökeként is tevékenykedő professzor azt is kifejtette, hogy a hercegnő szervezetébe juttatott rendkívüli mennyiségű adrenalin a műtét során károkat okozhatott.

Thomas Treasure összegzésként kifejtette: Diana valóban rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett, de amikor utólag végignézzük a folyamatot, és feltesszük a kérdést, hogy túl lehetett volna-e ezeket élni, a válasz igen.

Senki sem élte túl

Korábban a francia Andre Lienhart - aki tanulmányban vizsgálta meg a párizsi egészségügy reagálását a balesetre - a halál okaként azt írta: az ütközés következtében Diana szíve rendkívül erősen jobbra lökődött, megrepesztve egy fontos eret, ami erős belső vérzést okozott.

A professzor kitért arra is, hogy megvizsgált hasonló eseteket, és ezek során senki sem maradt életben a kórházba szállításig.

Diana hercegnő ezt még megélte, de 1997. augusztus 31-én, három és fél órával a baleset után a Pitie-Salpetriere kórházban belehalt sérüléseibe.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×