Abortuszt javasoltak neki, de inkább ötös ikreket szült

Infostart
2007. november 16. 20:30
Abortuszt javasoltak neki Oroszországban, ezért Angliába utazott az a kismama, aki ötös ikreknek adott életet.

A 29 éves orosz zenetanárnőnek hazájában azt javasolták, hogy vetesse el néhány magzatát, mivel az ötös ikerterhesség rengeteg kockázatot hordoz magában, a kismama azonban erre nem volt hajlandó.

Felvette hát a kapcsolatot az oxfordi John Radcliffe Hospitallal, ahol szombaton világra hozta öt egészséges leánygyermekét.

A gyerekek 14 héttel születtek korábban az ideális időpontnál: az orvosok azért is nagy erőfeszítéseket tettek, hogy legalább eddig az anyaméhben fejlődhessenek a kicsik, akik közül a legapróbb alig egy, a legnagyobb pedig csaknem két kilogrammot nyomott, amikor világra jött.

Az ilyen terhességeknél igen ritka, hogy minden baba élve születik, és az anya szervezete számára is jelentős kockázatokat hordoz. Leggyakrabban a kismama elvetél, vagy a gyerekek olyan korán jönnek a világra, hogy nem életképesek.

"Nagyon örülök, hogy segíthettem ennek a boldog családnak, és hogy ők épp a John Radcliffe Hospitalt keresték fel. Az anya lábadozik, és a gyerekek is jól vannak" - mondta a zenetanárnő kezelését vezető orvos, Lawrence Impey.

Az édesanya és a gyerekek kezelésének költségeit segítőkész orosz emberek fedezik.

Angliában és Walesben 1996 és 2006 között nem jöttek világra ötös ikrek, egy ír kórházban azonban 2001-ben három kisfiú és két lány született.

Idén februárban egy, a Gázai-övezetben élő nő adott életet négy fiúnak és egy lánynak, egy hónappal később pedig egy amerikai nő szült ötös ikreket, három fiút és két lányt.