Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Azt hittem, Diana hercegnő túléli a balesetet\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kikérdezték azt az orvost, aki először ért a helyszínre, amikor 1997 nyarának végén a Diana walesi hercegnőt és barátját szállító autó karambolozott. A doktor kijelentette: úgy hitte, a hercegnő túléli a balesetet.

A francia orvos, Fréderic Mailliez a Szajna alatt húzódó Alma alagútban autózott 1997. augusztus 31-e éjjelén, és azonnal megállt, amikor felfigyelt az összetört Mercedesre a túlsó sávban.

A férfi videókonferencia-vonalon beszélt a Diana hercegnő halálának körülményeit vizsgáló esküdtszék előtt. Elmondta: sértetlennek tűnt annak a nőnek az arca, akit az első és a hátsó ülés közti lábtérben talált.

"Életben volt, nyögött, lélegzett, de nagyon gyengének tűnt. Azt mondanám: öntudatlan és gyenge volt. Nem emlékszem, hogy lett volna sérülés a homlokán, csak néhány vércseppet láttam, komoly sérülést nem" - mondta Fréderic Mailliez.

Azt hitte, a nő túléli

A doktor egy kérdésre kijelentette: első látásra számára úgy tűnt, hogy a nő nem hal bele sérüléseibe, de hozzáfűzte, arra nem volt lehetősége, hogy megállapítsa, milyen belső sérülései vannak.

"Nem tudtam precíz diagnózist felállítani. Nem volt nálam vérnyomásmérő, így azt feltételeztem, hogy a feje sérült meg, de gondoltam, hogy valami komolyabb baja is van" - tette hozzá az orvos.

Fréderic Mailliez az autóban már holtan találta Diana hercegnő kedvesét, Dodi al-Fayedet, és sofőrüket, Henri Pault, megállapította azonban, hogy a testőr, Trevor Rees-Jones, és a negyedik utas még él; a testőr a beszámolója szerint fájdalmasan kiáltozott.

Az orvos elmondása szerint a hercegnőt és párját szállító autó borzalmas állapotban volt. A férfi azonnal értesítette a mentőket és a rendőrséget; akkor hagyta el a helyszínt, amikor az első mentőautó megérkezett, ám egészen addig nem tudta, kik is ültek az autóban, amíg másnap meg nem nézte a tévéhíradót.

Megállt a szíve

Az esküdtek előtt beszélt Xavier Gourmelon tűzoltóőrmester is, akinek csapata hat perccel azután érkezett a baleset helyszínére, hogy az első riasztás befutott a központba.

Az őrmester is látta a walesi hercegnőt az autó padlóján fekve, ő is megerősítette, hogy Diana életben volt. "Magánál volt, beszélt hozzám" - emlékezett vissza Xavier Gourmelon.

Hozzátette: elsősegélyben részesítették a hercegnőt, oxigént adtak neki, és ellenőrizték, hogy sérült-e a nyaka, amikor azonban megpróbálták kiemelni az autóból, Diana szíve leállt, ezért az őrmester azonnal szívmasszázst alkalmazott nála. Ekkor még sikerült újraéleszteni.

Xavier Gourmelon elmondta: az első riasztás augusztus 31-én, éjfél 0 óra 25 perckor futott be hozzájuk, egy nő értesítette őket. Fréderic Mailliez egy perccel később hívta őket. Az első jelentés, amelyben szerepelt, hogy a baleset áldozata "Lady Di hercegnő", 1 óra 7 perckor hangzott el.