eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ismerje meg a hotelszobákat, amelyek meghatározták a rocktörténelmet

Eltöltene egy éjszakát abban a szobában, ahol John Lennon és Yoko Ono a békéért tüntetett, vagy ahol David Bowie írta dalait? Megszállna abban a szállóban, amely a Rolling Stones Memory Motel című dalát ihlette? Íme az útikalauz a "rockhotelekhez".

A jövő év elején nyílik meg a Hard Days Night nevű szálló a Beatles első valódi koncertjeinek helyszíne, a Cavern Club tőszomszédságában. A 116 szobás, négycsillagos hotelt akkor adják át, amikor a gombafejűek szülővárosa, Liverpool egy évre Európa kulturális fővárosává válik.

A Beatles "ihlette" szálló, amely egy felújított, viktoriánus házban kapott helyet a zenekarról elnevezett városrészben, ezen a héten már fogadja az előfoglalásokat.

Hair peace, bed peace

Kétségtelen, hogy a hotel vonzza majd a városba látogató turistákat, az igazi rajongók azonban minden bizonnyal olyan szállókban akarják majd eltölteni éjszakáikat, ahol egykor kedvenceik töltötték az idejüket. Ilyen az amszterdami Hilton.

Ennek 702-es számú szobájában tüntetett John Lennon és párja, Yoko Ono a békéért 1969-ben. Aki ebben a lakosztályban - amelynek ablakaira azoknak a feliratoknak a másolatát festették, amelyeket a zenész és kedvese írtak oda egykor - akar aludni, mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Aztán ott a Los Angeles-i Chateau Marmont, a hotel, amelynek halljába motorral hajtottak be a Led Zeppelin tagjai (vagy a közeli Hyatt, amelynek ablakából kidobálták a tévékészülékeket).

Az épületben még ma is üzemel egy hangstúdió, a vezetés azonban már nem nézi jó szemmel a helytelenkedést: nemrégiben innen tiltották ki Britney Spearst, aki vacsora közben arcára kente az ételt és kiabált.Prelude To a Kiss

Nemrég újra megnyitottak egy másik híres szállót, a Hotel Ellingtont. Itt lakott David Bowie, miközben írta és rögzítette három kísérleti lemeze, a Low, a Heroes és a Lodger dalait Brian Eno közreműködésével. Ugyancsak megszállt itt Iggy Pop, Lou Reed és Carlos Santana is.

A zeneszeretők egy korábbi generációjának azonban a hotel azért különleges, mert neve örökre összefonódott a Hercegével, Duke Ellingtonéval, és zenélt itt a dzsessz szinte minden nagy klasszikusa, Ella Fitzgeraldtól kezdve Dizzie Gillespie-n át Count Basie-ig.

Ahol Jagger flörtölt

Különleges szálláshely a Long Island-i Montaukban található Memory Motel, amelynek egykor Andy Warhol, a Pop Art legnagyobb mestere volt a tulajdonosa, és ahol a Rolling Stones tagjai laktak 1975-ös amerikai turnéjuk idején.

Erről a helyről kapta nevét a Black and Blue albumon szereplő dal, a Memory Motel is, és pletykálnak arról, hogy egy másik szám is ebben a szállóban "fogant". Az egyik Stones-szám utalást tesz egy bizonyos Hannah Honey-ról, akit a valóságban Carly Simonnak hívnak, és futó kalandja volt itt Mick Jaggerrel.

Akiknek elég volt a kocsma

Hihetetlen, de egy norfolki kisváros, West Runton kocsmája hosszú időre a rock and roll fellegvára volt: évekig jártak ide a zenészek, hogy turnéik előtt "bemelegítsenek" a helyi közönség előtt. Fellépett itt Chuck Berry, a T-Rex, a Black Sabbath, a Sex Pistols és a Clash is, erről tanúskodik egy emléktábla is az épület falán.

Természetesen nem szabad megfeledkezni Memphisről, és a Heartbreak Hotelről, amelynek neve örökre fennmarad Elvis Presley egyik leghíresebb dalának köszönhetően.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×