Ismerje meg a hotelszobákat, amelyek meghatározták a rocktörténelmet

Infostart
2007. november 11. 06:56
Eltöltene egy éjszakát abban a szobában, ahol John Lennon és Yoko Ono a békéért tüntetett, vagy ahol David Bowie írta dalait? Megszállna abban a szállóban, amely a Rolling Stones Memory Motel című dalát ihlette? Íme az útikalauz a "rockhotelekhez".

A jövő év elején nyílik meg a Hard Days Night nevű szálló a Beatles első valódi koncertjeinek helyszíne, a Cavern Club tőszomszédságában. A 116 szobás, négycsillagos hotelt akkor adják át, amikor a gombafejűek szülővárosa, Liverpool egy évre Európa kulturális fővárosává válik.

A Beatles "ihlette" szálló, amely egy felújított, viktoriánus házban kapott helyet a zenekarról elnevezett városrészben, ezen a héten már fogadja az előfoglalásokat.

Hair peace, bed peace

Kétségtelen, hogy a hotel vonzza majd a városba látogató turistákat, az igazi rajongók azonban minden bizonnyal olyan szállókban akarják majd eltölteni éjszakáikat, ahol egykor kedvenceik töltötték az idejüket. Ilyen az amszterdami Hilton.

Ennek 702-es számú szobájában tüntetett John Lennon és párja, Yoko Ono a békéért 1969-ben. Aki ebben a lakosztályban - amelynek ablakaira azoknak a feliratoknak a másolatát festették, amelyeket a zenész és kedvese írtak oda egykor - akar aludni, mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Aztán ott a Los Angeles-i Chateau Marmont, a hotel, amelynek halljába motorral hajtottak be a Led Zeppelin tagjai (vagy a közeli Hyatt, amelynek ablakából kidobálták a tévékészülékeket).

Az épületben még ma is üzemel egy hangstúdió, a vezetés azonban már nem nézi jó szemmel a helytelenkedést: nemrégiben innen tiltották ki Britney Spearst, aki vacsora közben arcára kente az ételt és kiabált.Prelude To a Kiss

Nemrég újra megnyitottak egy másik híres szállót, a Hotel Ellingtont. Itt lakott David Bowie, miközben írta és rögzítette három kísérleti lemeze, a Low, a Heroes és a Lodger dalait Brian Eno közreműködésével. Ugyancsak megszállt itt Iggy Pop, Lou Reed és Carlos Santana is.

A zeneszeretők egy korábbi generációjának azonban a hotel azért különleges, mert neve örökre összefonódott a Hercegével, Duke Ellingtonéval, és zenélt itt a dzsessz szinte minden nagy klasszikusa, Ella Fitzgeraldtól kezdve Dizzie Gillespie-n át Count Basie-ig.

Ahol Jagger flörtölt

Különleges szálláshely a Long Island-i Montaukban található Memory Motel, amelynek egykor Andy Warhol, a Pop Art legnagyobb mestere volt a tulajdonosa, és ahol a Rolling Stones tagjai laktak 1975-ös amerikai turnéjuk idején.

Erről a helyről kapta nevét a Black and Blue albumon szereplő dal, a Memory Motel is, és pletykálnak arról, hogy egy másik szám is ebben a szállóban "fogant". Az egyik Stones-szám utalást tesz egy bizonyos Hannah Honey-ról, akit a valóságban Carly Simonnak hívnak, és futó kalandja volt itt Mick Jaggerrel.

Akiknek elég volt a kocsma

Hihetetlen, de egy norfolki kisváros, West Runton kocsmája hosszú időre a rock and roll fellegvára volt: évekig jártak ide a zenészek, hogy turnéik előtt "bemelegítsenek" a helyi közönség előtt. Fellépett itt Chuck Berry, a T-Rex, a Black Sabbath, a Sex Pistols és a Clash is, erről tanúskodik egy emléktábla is az épület falán.

Természetesen nem szabad megfeledkezni Memphisről, és a Heartbreak Hotelről, amelynek neve örökre fennmarad Elvis Presley egyik leghíresebb dalának köszönhetően.