Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Boldog születésnapot, Trabi!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerdán ötvenéves a Trabant, a szocializmus egyik jelképének tartott keletnémet kisautó, amelyből annak idején még \"terepjáró\" is készült.

A Trabant 1957-ben jelent meg, az első gyártott típus a P50-es volt, amelyet egy 500 köbcentiméteres, kéthengeres motor hajtott - mondta az InfoRádiónak az Autó2 és a Retro Mobil szakújságírója.

Karner Miklós hozzátette: az a típus, amelyet a legtöbben azonosítanak Trabantként, a 601-es. Ennek első próbaszériája 1963-ban jelent meg, '65-től pedig gyártásba került.

Nem csak szedán és kombi, de terepjáró Trabantot is gyártott a zwickaui cég, amelyet Kübelnek vagy Trampnek neveztek.

A tervezők meghagyták az elsőkerék-meghajtást, a karosszériája azonban - a vászontetőtől eltekintve - teljesen nyitott volt, még ajtókat sem szereltek rá.

Az autó különlegessége volt, hogy gyártásánál olyan merevítőket, erősítéseket alkalmaztak, amelyek lehetővé tették, hogy négy ember egyszerűen megemelje, és kiszabadítsa, ha elakadt - magyarázta a szakíró.

A Trabantot 1989-től négyütemű motorral gyártották, más fejlesztéseket azonban alig alkalmaztak, az elavult karosszérián sem változtattak, amikor pedig egyesült a kettészakított Németország, a keleti blokk emblematikus kisautójára már nem volt szükség - mondta Karner Miklós.

{{video:http://youtube.com/v/MQwj0EqOQJw}}

Hanganyag: Sigmond Árpád