Százmillió dollárnyi kenőpénzt rakott zsebre a miniszter

Infostart
2007. november 6. 21:30
Makaó történetének legnagyobb zsarolási ügyét kezdte tárgyalni a bíróság. Ao Man-long volt közlekedési minisztert százmillió dollárnyi (17,3 milliárd forintnyi) kenőpénz elfogadásával vádolják.

Az egykori tárcavezető 25 éves börtönbüntetést kaphat, ha bűnösnek találják. Aót azzal vádolja az ügyészség, hogy építési szerződések aláírásáért cserében fogadta el a kenőpénzt.

Makaó egykor portugál gyarmat volt, 1999-ben került ki Kínához. A városállam az egyetlen hely Kínában, ahol a kaszinók legálisan működhetnek, Makaóba így valósággal áramlik a külföldi tőke.

Ao hét éven keresztül irányította a közlekedési és közmunkaügyi minisztériumot, amely az építkezések felügyeletét is ellátja.

A politikust tavaly decemberben tartóztatták le, és 76 vádpontban kell felelnie a bíróság előtt. Többek között pénzmosással, kenőpénz elfogadásával és hatalommal való visszaéléssel vádolják. A vádak szerint százmillió dollárt szedett össze törvénytelenül - a hivatalos jövedelmének 57-szeresét.

A vádak szerint legalább három nagy ingatlanfejlesztő cég megvesztegette a politikust, a három vállalat közül kettő hongkongi, egy pedig kínai.