eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Leleplezik a gyermekeknek ártó termékek gyártóit

Mesehősökkel, népszerű filmek központi karaktereivel hirdeti a gyermekek egészségére ártalmas termékeit sok élelmiszergyártó cég Nagy-Britanniában. Aktivisták honlapot indítottak, hogy leleplezzék a káros ételeket.

Pókemberrel, Barbie-val és Spongya Bobbal hirdetik termékeiket egyes élelmiszergyártó vállalatok, holott az azokban felhasznált adalékanyagok - színezékek és tartósítószerek - károsak a gyerekek egészségére, például hiperaktívvá tehetik őket.

Az adalékanyagok felhasználását ellenző aktivisták már egy internetes honlapot is indítottak, amelyen megtalálhatók azok a gyártók, amelyek a bizonyítottan egészségkárosító kémiai anyagokkal színezik vagy tartósítják egyes termékeiket (ezek közül több Magyarországon is kapható).

Azt, hogy ezek az adalékok rosszat tesznek a gyerekek szervezetének, szeptemberben bizonyította be a Southampton Egyetem kutatócsoportja.

A jelentés szerzője, Jim Stevens professzor figyelmeztette a szülőket: gyermekeik szellemi és testi egészségét veszélyeztetik, ha bizonyos mesterséges színezékeket tartalmazó ételeket adnak nekik.

A kutatási eredmények ellenére a brit élelmiszeripari szabványok hivatala nem tiltotta be ezeknek az adalékoknak a használatát.

Az egyik népszerű brit sorozat főszereplőivel reklámozott termék, a Doctor Who süti gyártója, a Finsbury Foods képviselője szerint az emberek elvárják, hogy a termékeik jól nézzenek ki, ehhez pedig adalékanyagokat kell használniuk.

A fogyasztók szerint egy születésnapi tortának fantasztikusan kell kinéznie. Néha mesterséges színezékeket kell használni, hogy a süti valóban az ünnep középpontja lehessen - magyarázta David Brooks.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×