Futni hagyná a kiskorú gyilkosokat a kormánytanácsadó

Infostart
2007. október 21. 15:01
Nem kellett volna elítélni azt az öt iskolásfiút, akik halálra köveztek egy nyugdíjast, mert túl fiatalok - állítja a brit kormány egykori tanácsadója, aki egyúttal sürgette a kabinetet, hogy emelje fel a büntethetőség korhatárát.

Az Európai Unió országaiban 14 év a büntethetőség alsó korhatára - Nagy-Britanniában azonban 10. Rob Allen egykori kormánytanácsadó szerint Londonnak ezen a téren is követnie kellene a brüsszeli példát.

Ha ez így lenne, akkor nem lehetett volna megbüntetni azt az öt iskolásfiút, akik tavaly februárban halálra köveztek egy 67 éves férfit Kentben, s akik kétéves börtönbüntetésüket töltik, amelyet emberölésért szabtak ki rájuk.

A fiúk 10-12 év közöttiek voltak a támadás elkövetése idején, addig hajigálták Ernest Nortont féltéglákkal, amíg a férfi össze nem esett, és szívrohamban életét vesztette. A támadást végignézte a férfi tizenéves fia, James.

Allen, aki jelenleg a londoni King's College börtönhelyzettel foglalkozó nemzetközi intézetének az igazgatója, négy munkáspárti belügyminiszter mellett dolgozott tanácsadóként. Szerinte a 14 év alatti gyerekek nem tudják olyan mértékben felmérni tetteik következményeit, mint egy felnőtt.

"Ha egy gyerek ilyen borzasztó tettet hajt végre, akkor nyilvánvalóan valami nagyon félresikerült a neveltetésében" - állítja Rob Allen.

Michael Howard volt belügyminiszter nem ért vele egyet. "Egy tízéves gyerek tökéletesen különbséget tud tenni a rossz és a jó között. Azt különösen nem lehet elfogadni, hogy ne tudnák: rossz dolog addig dobálni valakit kővel, amíg össze nem esik, és meg nem hal" - vélekedett.

Az igazságügyi tárca pedig megerősítette: nem tervezik a büntethetőség korhatárának felemelését.