Három ember életét vesztette egy oroszországi fegyenctelepen kitört zavargásban

InfoRádió / MTI
2007. október 17. 10:44
Három ember - két elítélt és egy fegyőr - életét vesztette fiatalkorú bűnözők egy fegyintézetében Oroszország Szverdlovszki területén, egy meghiúsított szökési kísérletben és az azt követő zavargásokban - közölte szerdán az orosz büntetés-végrehajtási intézetek szövetségi parancsnoksága. További kilenc elítélt és az őrszemélyzet hat tagja megsérült.

Hét elítélt megpróbált kedd éjszaka átjutni a fegyenctelep kerítésén, de az őr észrevette őket, és figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe. A szökést megkísérlő rabok megpróbálták elvenni a fegyvert az őrtől, mire az tüzet nyitott rájuk. Az eset nyomán zavargás tört ki az egész telep területén, az elítéltek több épületet felgyújtottak, köztük a parancsnoki épületnek azt a részét, ahol az ügyeletes tiszt látja el szolgálatát.

A börtönigazgatóság engedélyezte az őrszemélyzetnek a lőfegyver használatát, mert a zavargók megpróbáltak áttörni a kerítésen és megszökni - mondta a fegyintézet egyik tisztje egy orosz televíziónak. A fegyencek a lőfegyverek tüzében vesztették életüket, a fegyőr a foglyoktól elszenvedett súlyos bántalmazás következtében.

Az Interfax hírügynökség értesülése szerint két elítélt eltűnt a zavaros események forgatagában, de a hatóságok kizárják szökésüket. Szerda reggelre helyreállt a rend, a tüzeket eloltották. Egyes források szerint a zavargásokat több olyan elítélt robbantotta ki, aki már betöltötte 18. életévét, s ezért más fegyintézetbe kellett volna átszállítani őket.

A szóban forgó fegyenctelepen csupa olyan fiatalt őriznek, akiket különösen súlyos bűncselekményekért ítéltek el.

A szverdlovszki terület ügyészsége nemcsak a szökést megkísérlő és a zavargásban részes foglyok ügyében indított vizsgálatot, hanem annak is utánanéz, mennyire tartotta magát az őrszemélyzet a büntetés-végrehajtási intézetek működését szabályozó törvényekhez.

Lev Ponomarjov, az orosz Emberjogi Mozgalom vezetője szerint a szóban forgóhoz hasonló fegyenctelepeken brutálisan megsértik az elítéltek jogait, az őrszemélyzet csak az erőszakot ismeri és alkalmazza a problémák megoldásának eszközeként.