Cipőnyom erősítheti a rendőrség teóriáját az eltűnt kislány ügyében

Infostart
2007. október 14. 11:44
Véres lábnyomot találtak a rendőrök abban a Praia de Luz-i apartmanban, ahonnan még májusban eltűnt a négyéves Madeleine McCann. A nyom megegyezik azzal, amelyre korábban a McCann család által bérelt autóban bukkantak. Ez tovább erősítheti a rendőrség elképzelését, amely szerint a szülőknek is közük van az ügyhöz.

Számtalan elképzelés látott már napvilágot az eltűnt kislány utáni nyomozás során talált DNS-mintákról, amelyekre gyakran zavaros körülmények között bukkantak, vagy túlértékeltek.

Most újabb nyomot találtak a rendőrök: egy részleges, véresnek tűnő, jobblábas cipőlenyomatot, amelynek ballábas mását annak az autónak a hátsó lökhárítóján rögzítették, amelyet a McCann család használt portugáliai tartózkodása alatt.

A rendőrség szerint a nyomok attól a személytől származnak, aki kiemelte a kislány testét kivitte a nyaralóból, majd kiemelte az autó csomagtartójából.

A cipőnyomban talált vérből DNS-mintát vettek a birminghami törvényszéki laboratóriumban. A szakértők szerint egy nyolcpontos skálán - ahol az egyes fokozat azt jelenti, a vizsgálat eredménye nem bizonyít semmit, a nyolcas pedig azt, hogy az döntő jelentőségű - ez a minta 3-as besorolást kapott. Csekély tehát a valószínűsége, hogy a vér, amibe a cipő viselője belelépett, Madeleine McCanné volt.

Azt is vizsgálták, hogy az apartmanban talált részleges, rossz minőségű nyomot megpróbálták-e eltávolítani, de nem találtak benne tisztítószer-maradványokat.

Egy, a nyomozáshoz közeli forrás szerint megvan a veszélye annak, hogy, mint korábban több másikat, ezt a nyomot is túlértékeli majd a portugál rendőrség.

"Az egyszerű tény az - mint ahogy korábban is előfordult -, hogy az eredmények nem bizonyító erejűek" - mondta.

Az sem világos, hogy miért nem vettek még DNS-mintát a portugál hatóságok azoktól a személyektől, akik a nyomozás egyes szakaszaiban vallomásaikkal vagy más módon segítettek a rendőrségnek.

"Azt hittem, fontos, hogy tőlünk is begyűjtsék a mintákat, amelyek kizárnának minket a potenciális gyanúsítottak közül. Sokan segítettünk keresni a kislányt aznap éjjel, a DNS-ünk mindenhol ott lehet" - mondta az egyikük.