Rubik-kocka világbajnokság - cél a 9,85 másodperc

Infostart
2007. október 5. 20:50
A világ minden tájáról érkeztek versenyzők a péntektől vasárnapig tartó 25. Rubik Kocka Világbajnokságra. A versenyt a Budapesti Kongresszusi Központban tartják. A klasszikus 3x3-as Rubik-kocka rekordját jelenleg egy francia fiú tartja, neki kevesebb mint 10 másodperc alatt sikerült kirakni a kockát.

Először és mindeddig utoljára 1982-ben tartottak Rubik-kocka világbajnokságot Budapesten, ennek 25. évfordulóján azonban ismét a magyar főváros ad otthont a megmérettetésnek, amelyre 278 versenyző regisztrált 33 országból- mondta az InfoRádiónak a verseny szervezője.

Kovács János hozzátette: Rubik Ernő eredetileg egy 3x3-as kockát szabadalmaztatott, készített azonban egy 2x2-es, 4x4-es és 5x5-ös kockát is - a világbajnokságon ezek a játékszerek is szerepet kapnak.

A bűvös kockákat bekötött szemmel is kirakják majd. Ebben a versenyszámban a bíró által összekevert színek helyzetét memorizálja a versenyző, majd kap egy szemtakarót, így a kirakás közben nem hagyatkozhat a látására - magyarázta a Rubik Stúdió vezetője.

Ebben a számban a magyar versenyzők nagyon jók: kettő közülük az elmúlt három hónapban felváltva többször is megdöntötte a világcsúcsot - fűzte hozzá Kovács János.

A klasszikus kocka kirakásának rekordját egy francia versenyző, Thibaut Jacquinot tartja 9,86 másodperces idővel.

Nemcsak a versenyt figyelhetik azok, akik a hét végén ellátogatnak a Budapesti Kongresszusi Központba: láthatnak majd egy robotot, amely magától rakja ki a kockát, de egyéb érdekességekkel is találkozhatnak majd - mondta az esemény szervezője.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást