Diana hercegnő Camilláért is aggódott: "Mindkettőnket el akarnak távolítani"

Infostart
2007. október 4. 08:40
II. Erzsébet királynő Diana hercegnőt és Camilla Parker Bowles-t is "félre akarta állítani", hogy Károly herceg feleségül vehesse fiai nevelőnőjét. Legalábbis Diana ettől tartott - derült ki a londoni fellebviteli bíróságon kedden kezdődött tárgyaláson és halottkémi vizsgálaton. A hercegnő ugyanis megbízható forrásból úgy értesült: a királynő azt tervezte, hogy átadja a trónt a fiának.

Alexandra Pettifert még Nagy-Britanniában is csak a becenevén, Tiggyként ismerik; Diana hercegnő és Károly válása után ő volt Vilmos és Harry nevelőnője.

Diana meg volt győződve arról, hogy a királynő Tiggyt akarta volna fia oldalán látni, ezért összeesküvést szőtt arra, hogy "eltávolítsa" az asszony két "riválisát": magát Dianát és Károly szeretőjét, Camilla Parker-Bowlest.

Összeesküvést szimatolt mindenhol

Diana ugyanis az ügyvédjének - a tavaly 90 éves korában elhunyt Lord Mishconnak - 1995-ben bevallotta: megbízható forrásból úgy értesült, hogy a királynő lemondani készül, hogy átadja a trónt a walesi hercegnek.

Diana 1992-ben szakított a férjével, a válást 1996-ban mondták ki. Ebben az időszakban a hercegnő mindenhol összeesküvést szimatolt - és Károly herceg környezetében nyilván voltak is olyanok, akik áskálódtak ellene.

Pletykák a viszonyról

Lord Mishcon a hercegnő halála után azonnal közölte az illetékesekkel: a hercegnő már évek óta attól tartott, hogy az életére törnek; megrendeznek egy autóbalesetet, hogy eltávolítsák őt az útból.

Ezt senki nem hitte el az ügyvédnek - azt azonban már nem lehet ilyen egyértelműen kizárni, hogy nem volt olyan időszak Károly életében, amikor a herceg esetleg fontolgatta, hogy feleségül veszi Tiggyt. Egy időben ugyanis London-szerte pletykálták, hogy a trónörökösnek és a nevelőnőnek viszonya van.Különösen akkor beszéltek sokat erről, amikor a szülei komoly nyomást gyakoroltak a hercegre annak érdekében, hogy "dobja" Camillát, akiben potenciális veszélyt láttak a királyi családra és a monarchiára nézve.

Ideális feleség-jelölt

Tiggy pedig ideális feleség-jelölt volt Károly számára: édesapja bankár, a családjának kitűnőek voltak a kapcsolatai a királyi házzal, ő maga csinos, kedves és egyedülálló volt - ráadásul a fiúkkal - különösen Harryvel - nagyon jól megértették egymást, így tökéletesen betölthette volna a mostohaanya szerepét.

A pletykákat tovább táplálta, hogy Károly herceg a nyilvánosság előtt több alkalommal is átkarolta és megcsókolta a nevelőnőt - igaz, csak az arcán. A herceg szóvivője a gyengédséget azzal magyarázta, hogy ez csupán "természetes jele a szeretetnek egy idősebb férfi részéről valaki iránt, akit gyermekkora óta ismer".

Szerelmes - vagy beteg?

Diana árgus tekintetét az sem kerülte el, hogyan alakult át a pufók Tiggy karcsú, vonzó fiatal nővé. Azt hitte, azért, mert tetszeni akar Károlynak - pedig az ok egészen más volt: Tiggy súlyos ételallergiában szenvedett, nem ehetett gabonaféléket, így kenyeret sem - derült ki a Hello! Magazinból - Diana azonban nem hitt a cikknek.

Tiggy 1999-ig, 34 éves koráig dolgozott Károly hercegnek; akkor ment férjhez egyik gyermekkori barátjához. Vilmossal és Harryvel azóta is nagyszerű a kapcsolata: mindketten részt vettek az esküvőjén, és Harry most hatéves fiának, Frednek a keresztapja.

Szakértők ráadásul azt is kizártnak tartják, hogy a királynő valóban fontolgatta volna a lemondását - három okból is. Egyrészt magát a módszert ellenezte, mert soha nem felejtette el, milyen súlyos károkat okozott a monarchia számára nagybátyja 1936-os lemondása a trónról. Másrészt aligha lehetett volna anyakirálynő, hiszen a "poszt" foglalt volt; élt még az édesanyja.

Harmadrészt pedig - és ez lehetett a legnyomósabb érv - nem futamodhatott meg egy olyan időszakban, amikor fia és örököse bajban volt, és az egyik legnépszerűtlenebb ember volt Nagy-Britanniában. II. Erzsébet úgy gondolta: neki kell megmentenie a monarchiát.