Váratlan fordulat az eltűnt kislány ügyében: leváltották a főnyomozót

Infostart
2007. október 2. 20:02
Leváltották a Madeleine McCann eltűnése után nyomozó csoport vezetőjét, aki a nyilvánosság előtt élesen bírálta a brit rendőrséget. Goncalo Amaralt valószínűleg leváltják a portimaoi bírósági nyomozóhivatal éléről is.

Goncalo Amaralt a portugál sajtó értesülései szerint a brit kollégái elleni éles kirohanás miatt váltották le. A vezető nyomozó ugyanis a Diario de Noticitas című lapnak azt nyilatkozta: "A brit rendőrök csak az után nyomoztak, amire a McCann-házaspár utasította őket".

"A nyomozásra, az ügyre kell koncentrálnunk, nem pedig arra, hogy mások munkáját kommentáljuk" - hangsúlyozta az üggyel kapcsolatban Alberto Costa igazságügyi miniszter. Õ a portugál kormány első tagja, aki nyíltan beleavatkozott az ügybe.

A tárcavezető igyekezett a briteket is "kibékíteni", amikor azt mondta: nagyszerű az együttműködés a két ország között a május elején eltűnt kislány utáni nyomozást illetően. Szavai azonban nem csillapították le Kate és Gerry McCann dühét.

A kislány szüleit a portugál rendőrség hivatalosan is gyanúsítottá nyilvánította. Amaral szerint az általuk sugalmazott nyomokat követte kizárólag a brit rendőrség. A leváltott főnyomozót elsősorban az dühítette fel, amikor a leicestershire-i rendőrség egy, Károly walesi herceg hivatalos honlapjának küldött e-mailben egy elbocsátott szobalányra próbálta terelni a gyanút, azt állítva, hogy az asszony bosszúból rabolta el a kislányt.

Amaralt nyilvánvalóan az is frusztrálta, hogy a portugál rendőrség öt hónap elteltével sem rendelkezik semmilyen kézzelfogható bizonyítékkal a kislány szülei ellen, akikről azt gondolják, hogy véletlenül - altató túladagolásával - megölték a kislányt, majd eltüntették a holttestét.