"Nyírd ki magad" - bíztatott élő adásban a riporter

Infostart
2007. október 2. 21:38
Vádat emeltek Indiában egy újságíró ellen. Azzal vádolják, hogy öngyilkosságra bujtott fel egy depresszióban szenvedő üzletembert - élő adásban.

A pandzsábi hatóságok még idejében közbeléptek, így meg tudták akadályozni, hogy az elkeseredett üzletember és három lánya mérget igyon. A nagy botrányt kavart ügy azonban rávilágít arra, milyen módszereket használ az indiai sajtó arra, hogy megelőzze ellenfeleit a hírversenyben.

A csak Vipinként azonosított televíziós riporter az élő adásban ugyanis arról próbálta meggyőzni Tilak Radzsot és lányait, hogy az öngyilkosságuk lenne a legjobb módja annak, hogy felhívják a közvélemény figyelmét szomorú sorsukra. A család ugyanis egy bírósági per révén elveszítette a földjét.

Ez csak az utolsó eset volt, amely azt bizonyítja, mi mindenre képesek az újságírók. A múlt héten Újdelhiben emeltek vádat egy újságíró ellen, aki utcai tüntetéseket robbantott ki azzal a hírrel, amely szerint egy matematikatanár prostituáltakat futtat.

Médiaszakértők attól tartanak, hogy az ilyen esetek tovább rontják az etikai normákat az indiai tévécsatornáknál, amelyeket egyébként is csak három dolog érdekel: a krikett, a mozi és a bűnözés.